Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θράκη: Μείωση στις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων το 2018

Κοινοποίηση

Μείωση της τάξης του 8,77% παρουσιάζουν οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα, την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, με τους επισκέπτες από τη γείτονα να ανέρχονται στους 679.909, ήτοι λιγότεροι κατά 65.398.

Από τα επιμέρους στοιχεία του εν λόγω δωδεκαμήνου, όπως αυτά καταγράφονται στο Ετήσιο Δελτίο Οδικών Αφίξεων Τούρκων υπηκόων, της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ), προκύπτει ότι η διέλευση στο τελωνείο των Κήπων ήταν μειωμένη κατά 4,85%. Δηλαδή κατά το προηγούμενο έτος οι αφίξεις ανήλθαν στις 549.763, λιγότερες κατά 28.014 συγκριτικά με το 2017. Αρνητική, κατά 22,31%, είναι και η αντίστοιχη μεταβολή δωδεκαμήνου στο σημείο διαβατηριακού ελέγχου των Καστανέων, με τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται στις 130.146, λιγότερες κατά 37.384.

Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μη κατοίκων από το εξωτερικό, καταγράφεται μείωση κατά 5,29%, καθώς στα συνοριακά σημεία διέλευσης Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας, οι διελεύσεις ανήλθαν στα 3.396.394 έναντι 3.585.856 το 2017. Αξιοσημείωτο είναι πως μόνο στη Νυμφαία Ροδόπης καταγράφεται αύξηση, με τις διελεύσεις να ανέρχονται στο 1.672.719, έναντι του 1.460.528 το 2017.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΕΘ, Κώστα Χατζημιχαήλ, το Ετήσιο Δελτίο Οδικών Αφίξεων Τούρκων υπηκόων, καταγράφει μεν «σοβαρή επιβράδυνση των οδικών αφίξεων από την Τουρκία», ωστόσο «είναι επιτακτική η ανάγκη να καταστεί σαφές πως ένας αξιομνημόνευτος όγκος ποιοτικός στην πλειοψηφία τους, Τούρκων υπηκόων, επισκέφθηκε την Ελλάδα, παρά τη δυσμενή συγκυρία και το ιδιαίτερα υψηλό λόγω συναλλαγματικής ισοτιμίας κόστος διαμονής, προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών».

«…Η διαφαινόμενη από τη θερινή περίοδο, αρνητική επίδοση των τουρκικών οδικών αφίξεων, επιβράδυνε εν μέρει την τουριστική δραστηριότητα ποιοτικών επισκεπτών στις αγορές και τοπικές οικονομίες της Βορείου Ελλάδος ευρύτερα, αλλά υπήρξε αιτιολογημένη και εν πολλοίς αναμενόμενη λόγω των πολιτικών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων στη γείτονα», εκτιμά ο κ. Χατζημιχαήλ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, αποδίδει την καταγραφείσα μείωση, «στις συνεχείς αρνητικές αξιολογήσεις του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τα πλήγματα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, τις προεδρικές εκλογές της γείτονος εντός του καλοκαιριού, καθώς και την ένταση στις διμερείς σχέσεις, κυρίως κατά το πρώτο εννιάμηνο», στοιχεία που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «συνετέλεσαν σωρευτικά στο να εισέλθουν στην Ελλάδα, μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης Κήπων και Καστανέων, 65.398 λιγότεροι Τούρκοι επισκέπτες, τη χρονιά που παρήλθε».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα