Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα παιχνίδια της Άγκυρας με την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Κοινοποίηση

Ένα περίεργο δημοσίευμα εμφανίστηκε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» που συνδέει την καταδίκη δύο Τούρκων δημοσιογράφων στη Θράκη για εξύβριση με την ελευθερία του Τύπου και αναπαραγάγει μέσω των δηλώσεων τους την πάγια θέση της Άγκυρας για καταπίεση της θρησκευτικής ελευθερίας της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Απόφαση ελληνικού δικαστηρίου πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου» και αναφέρει: «δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν 15 μήνες φυλάκισης για την κριτική στους μουσουλμάνους κληρικούς που διόρισε η Αθήνα».

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του ιδιοκτήτη της μειονοτικής εφημερίδας της Ξάνθης, Μιλέτ, Τζενγκίζ Ομέρ και του αρθρογράφου της εφημερίδας, Φεϊζουλάχ Χασανκαγιά που κατηγορούν την ελληνική πολιτεία ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει βήματα στον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» και καταπατά το δικαίωμα τους να ασκούν κριτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση και συκοφαντική δυσφήμιση για του Τύπου.

Την μήνυση εναντίον τους είχαν υποβάλει οι μουφτήδες Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή και Ξάνθης, Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου στους οποίους αναφέρονταν τα δημοσιεύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφημερίδα είχε προχωρήσει σε σκαιότατους χαρακτηρισμούς εναντίον των δύο μουφτήδων.

Την περασμένη Παρασκευή το Εφετείο μείωσε την πρωτόδικη ποινή σε 15 μήνες φυλάκισης αλλά οι δύο δημοσιογράφοι υποστηρίζουν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ότι θα καταφύγουν και στον Άρειο Πάγο.
skai.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα