Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εντυπωσιάζουν τα άγρια άλογα στην ορεινή Ξάνθη

Κοινοποίηση



Καλπάζουν εδώ και αιώνες στη Θράκη

Τα άγρια άλογα αποτελούν παράδοση για όλη σχεδόν τη Θράκη. Στην αρχαιότητα, από τα Άβδηρα έως τις εκβολές του Νέστου και σ’ όλο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, υπήρχαν αμέτρητες αγέλες αγρίων αλόγων. Ανάμεσά τους και τα γνωστά ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη. Αυτά τα άλογα έπιασε στον όγδοο άθλο του ο Ηρακλής και τότε σκότωσε τον βασιλιά των Βιστώνων -τον Διομήδη- και πέταξε το σώμα του στα άλογα τα οποία, κατά τον μύθο, αφού τον κατασπάραξαν, στη συνέχεια ημέρεψαν…

Τα τελευταία πενήντα χρόνια, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα δύο ορεινά ακριτικά χωριά τους, το Κρωμνικό και τα Λιβερά, κι έφυγαν στις πόλεις, άφησαν πίσω τα κατοικίδια ζώα τους όπως άλογα και γαϊδουράκια. Οι λύκοι βρήκαν και κατασπάραξαν τα αδύναμα γαϊδουράκια και τα εξαφάνισαν, όχι όμως και τα άλογα, τα οποία για να επιβιώσουν συγκρότησαν αγέλες. Πέντε-έξι μαζί, στην πορεία του χρόνου αυξήθηκαν περισσότερο και δύσκολα τα πλησίαζε λύκος. Χρόνο με τον χρόνο αυξήθηκαν και σήμερα σε όλο τον ορεινό όγκο των δύο εγκαταλειμμένων χωριών ξεπερνούν τα τριακόσια!

Ο επισκέπτης της περιοχής που θα αποφασίσει να περιπλανηθεί στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς των Λιβερών και του Κρωμνικού, πάνω από τα Κομνηνά, έχει τη χαρά να αφουγκρασθεί τον τροχασμό των αλόγων στα λιθόστρωτα δρομάκια ή να τα δει να καλπάζουν όταν προσπαθούν να αυτοπροστατευθούν για να αποφύγουν τους κινδύνους.

Αγέλες αλόγων υπάρχουν, επίσης, στο Γυφτόκαστρο, στην οροσειρά της Ροδόπης που βρίσκεται στα όρια του νομού Ξάνθης.

Άγρια άλογα απαντώνται επίσης σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, ενώ ιδιαίτερη είναι η «φυλή» των αλόγων της Κρήτης, που θεωρείται η αρχαιότερη της Ευρώπης.
ΦΩΤΟ: Βαγγέλης Αναγνωστόπουλος

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα