Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Μαθητές από τον Παναμά παρακολούθησαν αγώνα της Ξάνθης

Κοινοποίηση

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές ευχάριστα απρόβλεπτες και συγκινητικές στιγμές, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη 19 μαθητών από τον Παναμά στο πλαίσιο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και επαφής τους με τον ελληνικό πολιτισμό – και τη χώρα μας γενικότερα. Πρόκειται για ομογενείς 3ης και 4ης γενιάς και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που διοργανώθηκε από την πρεσβεία του Παναμά στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, τον Δήμο Πειραιά και το Odysseus & Athena Institute.

Οι μαθητές έμειναν στη χώρα είκοσι ολόκληρες ημέρες (από τις 11 έως τις 30 Ιανουαρίου) και είχαν την ευκαιρία για πολυσχιδείς δραστηριότητες, που τους άφησαν ενθουσιασμένους.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και άκρως ενδιαφέρον εγχείρημα, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών και γι’ αυτό αποτέλεσμα και σημείο αναφοράς στην δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (στο Onasis Cultural Center) από την Πρεσβεία του Παναμά, με αφορμή την επέτειο για την ανεξαρτησία της χώρας.

Κατά κύριο λόγο βέβαια παρακολούθησαν εντατικά μαθήματα Ελληνικών, όπου σημείωσαν σημαντική πρόοδο.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε γνωριμία με την Ελλάδα: Επισκέφθηκαν το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου και την αφετηρία του κλασικού Μαραθωνίου στον Τύμβο.

Πήγαν στο Λαύριο, στο αρχαίο θέατρο Θορικού, τα πλυντήρια μεταλλευμάτων και το αρχαίο λιμάνι. Επίσης στο Σούνιο και στο ναό του Ποσειδώνα.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν ακόμα τους Δελφούς και την Αγόριανη, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν χιόνι – για κάποια από τα παιδιά ήταν η πρώτη φορά στην ζωή τους που έβλεπαν χιόνι. Επίσης πέρασαν από το φράγμα του Μόρνου, για να δουν το έργο και την τεχνητή λίμνη που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωμάτινο φράγμα στην Ευρώπη, και το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς πόσιμου νερού στην Ευρώπη.

Έκαναν επίσης μαθήματα θεάτρου και έπαιξαν ένα χορικό της Αντιγόνης στο θέατρα τέχνης Κάρολος Κουν.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρακολούθησαν δυο εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και το μουσείο Ακρόπολης, τον ιερό βράχο, την Πλάκα και το Μοναστηράκι.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν φιλοξενηθήκαν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπου παρακολούθησαν μια προπόνηση της ομάδας και τον αγώνα με την Ξάνθη.

Φυσικά γεύτηκαν την ελληνική κουζίνα (με προτίμηση τον μουσακά) την οποία λάτρεψαν (λογικό), ενώ η πιο εντυπωσιακή ίσως εμπειρία ήταν όταν μυήθηκαν στα μυστικά των ελληνικών χορών, μαθαίνοντας Ικαριώτικο και Μπάλο.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα