Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θράκη: Ο δάκος αποδεκάτισε την σοδειά των ελαιοπαραγωγών

Κοινοποίηση

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την σημαντική καταστροφή που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Έβρου κλπ Νομών της Θράκης εξαιτίας της προσβολής της παραγωγής τους από δάκο.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το 2018 αποτέλεσε μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς στο Έβρο & στους λοιπούς Νομούς της Θράκης , καθώς οι καλλιέργειές τους προσβλήθηκαν από το δάκο με τραγικές συνέπειες για την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής τους.

Ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις, με δεδομένο οι εντομολογικές προσβολές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης ερωτάται αν υπάρχει πρόθεση να καταβληθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς υπό μορφή Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης, τύπου ΠΣΕΑ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πληρείται ο βασικός όρος της μειωμένης (σε ποσοστό άνω του 40%) παραγωγής.

Τέλος ερωτάται ο Υπουργός αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου ζημιές όπως η συγκεκριμένη, οι οποίες οφείλονται ή ενισχύονται εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, να αποζημιώνονται από το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Ταμείο, δυνατότητα που έχουν ενεργοποιήσει άλλες χώρες-μέλη.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα