Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θράκη: Σχεδόν 100 επιχειρήσεις σε καθεστώς πτώχευσης

Κοινοποίηση



Του Γιώργου Μαυρίδη
geoxanthi@gmail.com 

Η περίοδος των Μνημονίων, της αποβιομηχάνισης της περιοχής και της βαθιάς ύφεσης οδήγησε δεκάδες επιχειρήσεις στη Θράκη σε πτώχευση 

Σε καθεστώς πτώχευσης οδήγησε η περίοδος των Μνημονίων και της βαθιάς ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας δεκάδες επιχειρήσεις στη Θράκη, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στατιστικών στοιχείων του Εφετείου της περιοχής.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της τελευταίας δεκαετίας, περίοδο κατά την οποία η Ελληνική οικονομία κατέληξε στα τάρταρα της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής, διαπιστώνει κανείς πως στην περιοχή της Θράκης έχει σημειωθεί μια σημαντική βιομηχανική αποψίλωση η οποία αποτυπώνεται και στους ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες ανεργίας. Την ίδια στιγμή, εκτός από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που είτε κατέρρευσαν είτε μεταβιβάστηκαν σε νέους ιδιοκτήτες (μεταλλάσσοντας παράλληλα το καθεστώς λειτουργίας τους, σε αρκετές των περιπτώσεων) δεν ήταν λίγες οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις που οδηγήθηκαν στο λουκέτο ή ακόμη χειρότερα σε καθεστώς πτώχευσης.

Θέρισαν οι πτωχεύσεις 

Όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία του Εφετείου Θράκης το διάστημα από το 2009 μέχρι και το 2017, συνολικά 92 επιχειρήσεις στην περιοχή τέθηκαν σε καθεστώς πτώχευσης. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί πως κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, οι περισσότερες πτωχεύσεις επιχειρήσεων καταγράφονται το 2011, όπου κηρύχθηκαν σε σχετικό καθεστώς πτώχευσης 23 επιχειρήσεις ενώ το 2009 και το 2010 καταγράφονται 17 και 12 πτωχεύσεις αντίστοιχα. Φυσικά, στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία δεν συνυπολογίζονται οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τον κύκλο των εργασιών τους, βάζοντας λουκέτο (είτε για λόγους υψηλής φορολογίας, αυξημένων εισφορών και περιορισμού του κύκλου εργασιών τους), καθώς σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των επιχειρήσεων που γονάτισαν από την κρίση διογκώνεται δραματικά.

Από το 2013 και έπειτα, ο αριθμός των επιχειρήσεων στη Θράκη που κήρυξαν πτώχευση αρχίζει δειλά δειλά να υποχωρεί με αποτέλεσμα το 2017 να καταγράφονται μόλις 2 πτωχεύσεις στο Εφετείο Θράκης. Το 2016 μπήκαν σε καθεστώς πτώχευσης 4 επιχειρήσεις και 5 το 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα