Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τρεις σεισμικές δονήσεις στην Ξάνθη μέσα στο Σαββατοκύριακο

Κοινοποίηση

Τρεις σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν την Ξάνθη, το Σαββατοκύριακο, μέσα σε λιγότερο από 28 ώρες.

Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22.59 το βράδυ του Σαββάτου, με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, και ήταν έντασης 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (όπως γνωστοποίησε πρώτο το XanthiNea εδώ) . Ακολούθησε σεισμός 3 Ρίχτερ λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με επίκεντρο αυτή τη φορά 18 χλμ βορειοδυτικά της πόλης.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 03:46, σημειώθηκε μικρότερης έντασης σεισμική δόνηση, με επίκεντρο 28χλμ βορειοδυτικά της Ξάνθης και ήταν μεγέθους 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ρήγματα τα οποία δεν ήταν χαρτογραφημένα, αλλά και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας – Ξάνθης – Κομοτηνής, οι οποίες δεν συνδέονται με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωμορφολογικά τους στοιχεία εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν ρήγματα, και πιθανώς και με μεγάλα μεγέθη, αποτύπωσε η γεωλογική έρευνα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP (διαβάστε σχετικά για το θέμα εδώ)

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα