Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Έσκασε μύτη η καμήλα στην Σταυρούπολη

Κοινοποίηση

Την τιμητική της είχε για ακόμη μια χρονιά η καμήλα στην ορεινή Σταυρούπολη στην Ξάνθη. Πρόκειται για έθιμο που αναβιώνει εδώ και χρόνια στην περιοχή την Καθαρά Δευτέρα, με τον οικισμό να βουλιάζει από επισκέπτες που σπεύδουν να απολαύσουν τις εκδηλώσεις.

Το έθιμο

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, στα ορεινά του δήμου Ξάνθης την Καθαρά Δευτέρα οι κάτοικοί της, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους συμμετέχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της Καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε τη δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα