Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Έκλεψαν πλατφόρμες, εξώπορτες και τραπέζια για τον “Κλεφτοθόδωρο”

Κοινοποίηση

Φωτογραφικό υλικό από την αναβίωση του εθίμου στον Πολύσιτο

Στην αναβίωση του εθίμου του “Κλεφτοθόδωρου” προχώρησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου κάτοικοι στον Πολύσιτο, του δήμου Αβδήρων στην Ξάνθη.

Πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται βαθιά μέσα στον χρόνο, που παραμένει ωστόσο ζωντανό στην περιοχή. Κάτοικοι του οικισμού ξεχύθηκαν το βράδυ στο χωριό κλέβοντας πλατφόρμες, πόρτες αυλών, τραπέζια, καρέκλες και πάσης φύσεως αγροτικά εργαλεία. Τα κλοπιμαία, όπως προστάζει το έθιμο, μεταφέρθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Λίγα λόγια για το έθιμο


Το πρώτο Σάββατο μετά από την καθαρά Δευτέρα η Ορθόδοξος εκκλησία τιμά την μνήμη των αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου.

Η παραμονή της εορτής τους στην Θράκη αποκαλείτε “του κλεφτοθόδωρου” και σε αρκετά χωριά όπως και στον Πολύσιτο,αναβιώνει ακόμη και στις μέρες μας ένα παράξενο έθιμο.

Τα αγόρια των χωριών μαζεύονται το βράδυ της Παρασκευής στις πλατείες και αφού χωριστούν σε ομάδες, πηγαίνουν στα σπίτια των ανύπαντρων κοριτσιών του χωριού με την πρόθεση να κλέψουν κάτι από τα σπίτια τους.

Τα “κλοπιμαία” είναι συνήθως αγροτικά εργαλεία, εξώπορτες, γλάστρες με λουλούδια, τραπέζια και ότι άλλο βρεθεί αφύλακτο και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα αν είναι τυχεροί και δεν ξεκινήσει το ”κυνηγητό” των πατεράδων των κοριτσιών προς στους ”κλέφτες”. Σύνηθες είναι όταν κάποιο ή κάποια από τα αγόρια της παρέας αγαπάνε μια κοπέλα και πάνε να κλέψουν κάτι από το σπίτι των κοριτσιών τους, αφήνουν μία γλάστρα απ’ έξω, για την αγαπημένη τους. Όλα τα αντικείμενα συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και την επόμενη μέρα μεταφέρονται πίσω από τους ιδιοκτήτες τους.

Τα παλαιότερα χρόνια, που ο πληθυσμός των χωριών ήταν μεγαλύτερος, αυτό το έθιμο αποτελούσε μέσω συναγωνισμού διπλανών χωριών για το ποιοι θα κλέψουν τα περισσότερα μέσα σε μία νύχτα.

Το αγαπημένο “ κλοπιμαίο” ήταν πάντα οι αγροτικές πλατφόρμες που τοποθετούνταν με τεχνική η μία πάνω στην άλλη. Πράγμα πολύ δύσκολο και επίπονο. Το ρεκόρ που έχει καταγραφεί ως τώρα είναι έξι (6) πλατφόρμες και το έχουν καταφέρει σχεδόν σε όλα τα χωριά.

Στις μέρες μας τα περισσότερα χωριά που τιμούν ακόμη των “κλεφτοθόδωρο” βρίσκονται στον νομό Ξάνθης και είναι ο Πολύσιτος,το Σούνιο,η Συδινή,το Σέλινο,το Κουτσό η Μέλισσα, τα Μάγγανα, το Νέο Εράσμιο, το Όλβιο, το Αυξέντιο και άλλα χωρία. Στον νομό Ροδόπης το έθιμο αναβιώνει στο χωριό Αίγειρος.

Το έθιμο μεταφέρθηκε στην Θράκη από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και οι ρίζες του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Η μία εκδοχή του εθίμου θέλει των άγιο Θεόδωρο, των Τύρωνα, να ήταν κλέφτης πριν να γίνει άγιος, ενώ η δεύτερη θέλει τους αγίους να κλέβουν τα τάματα που κάνουν σε αυτούς οι πιστοί όταν ξεχνούν να τους τα προσφέρουν.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα