Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Συμβουλές από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Κοινοποίηση

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Ξάνθης ενόψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου και επίσημα στις 1Μαΐου 2019, και με δεδομένο την αλλαγή και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλουν στην μετατροπή μιας αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστούμε την προσοχή των πολιτών του Νομού Ξάνθης στα εξής:

Για να μην προκληθεί πυρκαγιά:
Μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους. (9η πυρ/κή διάταξη)
Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Μην αφήνετε σκουπίδια , ξερά χόρτα και κλαδιά ή γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών, χρωμάτων, κ.α.) στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.
Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα.
Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας:
Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.
Τηρήστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν βλέπετε ότι κάπου αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα.
Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς:
Ειδοποιείστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας τον αριθμό 199 και δώστε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή.
Αν παγιδευτείτε από τη φωτιά μέσα στο δάσος, καταφύγετε σε κάποιο μέρος χωρίς πολλά δέντρα, θάμνους και ψηλά χόρτα.
Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε εξαιτίας του καπνού, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα στεγνό ύφασμα.
Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, πέστε στο έδαφος, καλύψτε το πρόσωπό σας με τα χέρια και κυλιστείτε στο χώμα, μέχρι να σβήσουν.
Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα κάποιου άλλου, προσπαθήστε να τον τυλίξετε με μια κουβέρτα ή κάποιο ρούχο και βοηθήστε τον να κυλιστεί στο χώμα.
Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών
Εφιστάται η προσοχή στις πυρκαγιές λόγω υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Η χωρίς άδεια από την οικεία Π.Υ. καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα. Εκτός αυτού ενημερώνεται άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος  στα οποία σημειώθηκε η πυρκαγιά ο οποίος εφαρμόζει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Η αμέλεια εξάλλου, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες δασικών πυρκαγιών και καταστροφής του φυσικού πλούτου της χώρας, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες ζέστης και ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίες ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση.

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου! Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.
ΤΟ ΠΕΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΑΣ. ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΝΕΠΑΦΟ.

Τέλος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ξάνθης  και το προσωπικό της εύχονται σε όλους τους πολίτες του Νομού Ξάνθης  καλό Καλοκαίρι.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα