Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι επιτυχίες του Γιάννη Αντετοκούνμπο του αποφέρουν νέο κολοσσιαίο συμβόλαιο

Κοινοποίηση

Μπορεί οι Milwaukee Bucks με μπροστάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μην κατάφεραν να φτάσουν τελικά φέτος στον τελικό των play off, καθώς αποκλείστηκαν στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας από τους Toronto Raptors, ωστόσο έφτασαν μόλις ένα βήμα από τον μεγάλο τελικό και σίγουρα έκλεψαν την παράσταση με τις εμφανίσεις τους, τόσο στην κανονική περίοδο, όσο και στα play-off.

 Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί το πρωτοσέλιδο των εφημερίδων και πρώτο θέμα όλων των καναλιών και διαδικτυακών μέσων που ασχολούνται με το NBA σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να εκλεγεί και MVP της φετινής σεζόν, ενώ είναι βέβαιο πως οι “μετοχές” του στο αμερικανικό πρωτάθλημα και στο διεθνές μπάσκετ γενικότερα, έχουν απογειωθεί.

Το συμβόλαιο του Γιάννη με τους Milwaukee Bucks ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2020 και σύμφωνα με δημοσιογράφους του NBA που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, η ανανέωση του για ακόμη πέντε χρόνια πρόκειται να του αποφέρει περί τα 247 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι θα γίνει το πιο ακριβό συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ποτέ στην ιστορία του NBA, αλλά και του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα κι αν τελικά ο Γιάννης μετακινηθεί σε κάποια άλλη ομάδα του NBA, μέσω ανταλλαγής ή μεταγραφής, το πόσο αυτό θα είναι το ίδιο αν όχι ακόμη μεγαλύτερο.

Μπορεί τα ποσά αυτά να φαίνονται εξωπραγματικά για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά το μπάσκετ, ωστόσο το NBA είναι ιδιαίτερα δημοφιλές εμπορικά, γεγονός που σημαίνει παράλληλα πως είναι και ιδιαίτερα κερδοφόρο για την ίδια τη διοργάνωση αλλά και για τις ομάδες που λαμβάνουν μέρος σε αυτό.

Πριν από λίγο καιρό υπογράφηκε μία πολύ σημαντική προσφορά χορηγίας ανάμεσα στη διοργανώτρια αρχή του NBA και στη Stars Group, στην οποία μεταξύ άλλων ιστοσελίδων ανήκει και η Pokerstars, η οποία έχει εξασφαλίσει και νόμιμη άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Το γκρουπ με τις εταιρίες του θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα λογότυπα και τα σύμβολα του NBA, καθώς και επίσημα δεδομένα του πρωταθλήματος στις διάφορες αθλητικές και άλλες ιστοσελίδες του.

Το νέο αυτό καθεστώς που αφορά την προβολή εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος και παιχνιδιών αλλάζει ριζικά στις Η.Π.Α. το 2019, με τη ρύθμιση της αγοράς του διαδικτύου, όπως έχει συμβεί αντίστοιχα στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν από τον Ιούνιο του 2019 θα είναι, πλέον, νόμιμη η διαφήμιση και η προβολή στοιχηματικών εταιριών και εταιριών καζίνο, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται στους Αμερικανούς παίκτες να παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια μέσω διαδικτύου, στις αδειοδοτημένες ιστοσελίδες.

Αυτός ο καθοριστικός παράγοντας, δηλαδή η απελευθέρωση της αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, φαίνεται ότι βοηθά ακόμα περισσότερο την οικονομική “άνθηση” του NBA. Να σημειωθεί πως εδώ και αρκετά χρόνια οι ΗΠΑ είχαν σχεδόν απαγορεύσει πλήρως τα παιχνίδια στο διαδίκτυο στο σύνολο σχεδόν των Πολιτειών της χώρας.

Οι χορηγίες των ομάδων και του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια είναι παρόλα αυτά όλο και μεγαλύτερες, ενώ αυξημένα είναι γενικότερα τα έσοδα, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα, από πωλήσεις επίσημων προϊόντων κλπ.

Για την Stars Group αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη συμφωνία που έχει πραγματοποιήσει με κάποιο επαγγελματικό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ. Όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, η Stars Group θα μπορεί τα επόμενα χρόνια να προωθήσει τις υπηρεσίες του μέσω του NBA TV, της ιστοσελίδας nba.com, της επίσημης εφαρμογής του NBA για κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές, αλλά και μέσω των διάφορων κοινωνικών δικτύων στα οποία υπάρχει επίσημο κανάλι του NBA. Φυσικά, αντίστοιχα, το γκρουπ θα προωθεί όπου αυτό είναι εφικτό το NBA και τις δραστηριότητες του σε όλες τις ιστοσελίδες του και τα μέσα τα οποία διαθέτει.
Όλες αυτές οι οικονομικές εξελίξεις λοιπόν έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα τα συμβόλαια των παικτών του NBA και ένα τόσο μεγάλο αστέρι όπως ο Γιάννης, μπορεί να «σπάσει τα ταμεία».

Αν διαιρέσουμε το ποσό του νέου πιθανού συμβολαίου του δια 500 που είναι ο αριθμός περίπου από αγώνες στους οποίους θα λάβει μέρος ο Γιάννης την πενταετία (100 περίπου αγώνες ανά σεζόν), τότε θα δούμε πώς για κάθε αγώνα στον οποίο θα αγωνίζεται, είτε κερδίσει είτε χάσει η ομάδα του, ο Γιάννης θα πληρώνεται με το ποσό των 500 χιλιάδων δολαρίων ή αν προτιμάτε καλύτερα, το «χρυσό» συμβόλαιο θα του αποφέρει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ανά αγωνιστική σεζόν.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα