Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υψηλά ποσοστά για το μουσουλμανικό κόμμα DEB στη Θράκη

Κοινοποίηση

Μεγάλη άνοδο στα ποσοστά του καταγράφει το μειονοτικό κόμμα «Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Λίγο μετά τις 23.00 και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 13,84% το μειονοτικό κόμμα βρέθηκε να προηγείται στην Κομοτηνή με 41,75% έναντι 19,38% της ΝΔ, ενώ στην Ξάνθη βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,82%.

Το μειονοτικό κόμμα ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1991 από τον γιατρό Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος είχε εκλεγεί μειονοτικός βουλευτής το 1989 και το 1990 και προήδρευσε της παράταξης μέχρι το 1995 όταν και έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Η ρητορική του ιδρυτή της φιλοτουρκικής παράταξης ήταν ιδιαιτέρως επιθετική και είχε ως κύριο άξονα της την υποτιθέμενη καταπίεση και περιθωριοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ κατέβαλε πολλές προσπάθειες προκειμένου η μουσουλμανική μειονότητα να αναγνωριστεί ως τουρκική.

Αμέσως μετά τον θάνατό του, την ηγεσία του κόμματος ανέλαβε η σύζυγός του Ισίκ Αχμέτ μέχρι το 1999 όταν στο τιμόνι της παράταξης εξελέγη ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, μέχρι το 2007 όταν και εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Στις 5 Ιανουαρίου του 2019 επικεφαλής της μειονοτικής παράταξης εξελέγη ο Τσιγδέμ Ασάφογλου

Η επιθετική ρητορική του ιδρυτή της παράταξης επανήλθε τα τελευταία χρόνια, με κύκλους του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή να επαναφέρουν ζήτημα «ανεξάρτητης δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης» κάνοντας λόγο για δήθεν δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, τα οποία θίγονται από την ελληνική πλευρά.

Στη διακήρυξη του για τις Ευρωεκλογές το κόμμα «Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «βλέπουμε τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε ένα μήνυμα στη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα