Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή μελιού στην Ξάνθη

Κοινοποίηση



Μια δύσκολη χρονιά για τους μελισσοκόμους φαίνεται πως είναι η φετινή λόγω των συχνών βροχοπτώσεων. 

Η παραγωγή μελιού μέχρι τώρα είναι μειωμένη κατά 50%. «Η χρονιά φέτος δεν είναι τόσο καλή γιατί είχαμε πάρα πολλές βροχές κι αυτό δεν ευνοούσε τα μελίσσια για να συλλέξουμε μέλι.» δηλώνει ο Νίκος Φυτόπουλος, μελισσοκόμος 30 χρόνια τώρα και σημειώνει πως ελπίδα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού αποτελεί το πεύκο. «Πιστεύω πως από εδώ και πέρα κάτι μπορεί να γίνει έστω με το πεύκο. Η παραγωγή μέχρι τώρα είναι μειωμένη τουλάχιστον 50% . Από τα μελίσσια μου έβαλα μόνο 30 δοχεία μέλι μέσα στην αποθήκη μου».

Ο ξανθιώτης μελισσοκόμος έχει περισσότερες από 200 κυψέλες. Γνωρίζει καλά ότι η μελισσοκομία έχει κόπο, ιδρώτα, κούραση, αλλά έχει και ανταμοιβή, αν όλα πάνε καλά . «Όταν κουραστούμε εκείνα μας ανταμείβουν, δεν μας αφήνουν έτσι» λέει και μιλά με καμάρι για την ποιότητα του μελιού της Ξάνθης. «Βγάζουμε πάρα πολύ ωραία μέλια. Μέλι του βουνού με θυμάρι, ρίγανη και πολλά άλλα βότανα. Μέλι από βελανιδιά, είναι το σκούρο μέλι, που ο κόσμος το μαθαίνει και το ζητά».

Για τα μελίσσια του χρησιμοποιεί, όσο μπορεί, όπως λέει, φυτικά φάρμακα για τις θεραπείες, όταν χρειάζεται. Και μετακινεί τις κυψέλες του τουλάχιστον πέντε με έξι φορές το χρόνο. Αυτό απαιτεί κόπο κι αυξάνει το κόστος, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Οι κλοπές κυψελών συχνό φαινόμενο

Από την καθημερινότητα των μελισσοκόμων της περιοχής δεν λείπουν και περιστατικά κλοπών, θύμα υπήρξε και ο ίδιος. «Από τον Έβρο έφεραν μελίσσια στα Κομνηνά εκεί που κινούμαι εγώ. Ήταν Φεβρουάριος μήνας και σκέφτηκα πως για να έρθουν αυτά εδώ κάτι συμβαίνει και πράγματι ειδοποίησα έναν συνάδελφό μου που είχε μελίσσια στον Έβρο και ήρθε τα είδε και διαπίστωσε ότι ήταν δικά του, του τα είχαν κλέψει και ο άνθρωπος έτσι τα πήρε πίσω» δηλώνει καταθέτοντας μια ιστορία από τα πολλά τέτοιους είδους περιστατικά τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει: «προκοπή θα δεις με τον ιδρώτα σου και τη δουλειά σου, όχι με το κλέψιμο».
Φώτο: Ο κος Νίκος Φυτόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου / ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα