Επιλέγουν καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια οι παραγωγοί της Ξάνθης

Επιλέγουν καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια οι παραγωγοί της Ξάνθης


Μεγάλη άνθιση σημειώνει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία η καλλιέργεια καρυδιών. «Πολύς κόσμος, σχετικοί και άσχετοι επιλέγουν την καλλιέργεια γιατί νομίζουν ότι βάζοντας καρύδια θα γίνουν πλούσιοι.

Από το 2005 μέχρι το 2015 ανέβηκαν πολύ οι τιμές και λόγω της έλλειψης καθοδήγησης ακολούθησαν πολλοί παραγωγοί»δηλώνει ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής στον Νομό Ξάνθης παραγωγός και ο ίδιος καρυδιών,αμυγδάλων και διάφορων άλλων φρούτων, ο κ. Χρήστος Χατζόπουλος και εξηγεί πώς έτσι φυτεύτηκαν χιλιάδες στρέμματα.


Ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής στον Νομό Ξάνθης παραγωγός και ο ίδιος καρυδιών,αμυγδάλων και διάφορων άλλων φρούτων, ο κ. Χρήστος Χατζόπουλος
Ενδεικτικό είναι ότι στην Ξάνθη καλλιεργούνται 2.500 με 3000 στρέμματα καρύδια. Λόγω της μη οργάνωσης των παραγωγών μπορεί να αποδειχθεί μια ατυχής επιλογή για τους ίδιους τους καλλιεργητές. «Λείπουν οι υποδομές. Υπάρχει για παράδειγμα έλλειψη σε σπαστήρες. Δεν ασχολείται κανείς οργανωμένα με το καρύδι, όπως συμβαίνει στην Καβάλα με τα αμύγδαλα» δηλώνει ο κος Χατζόπουλος και σημειώνει ότι με την καλλιέργεια των καρυδιών πρέπει να τα κάνει ο παραγωγός όλα μόνος του. «Να βρει τον έμπορα, να τα σπάσει». Όπως σημειώνει ο έμπειρος παραγωγός είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός που θα τον βρει μπροστά του ο καλλιεργητής . « Σε δύο τρία χρόνια θα βγουν τα καινούργια και ίσως να μην υπάρχει απορρόφηση, τώρα πάντως θα γίνουν ανάρπαστα» τονίζει ο κος Χατζόπουλος.

Η Ελλάδα είναι 85% ελλειμματική στο καρύδι, στο αμύγδαλο πιο πολύ και στα φουντούκια 100%. «Είναι καλές καλλιέργειες, με πολύ μέλλον, όμως χρειάζεται οργάνωση, καθοδήγηση και υποδομές. Στην Ελλάδα δεν έχουμε οργάνωση. Δεν έχουμε συνεταιρισμούς. Είμαστε στο έλεος του κάθε εμπόρου» δηλώνει ο κος Χατζόπουλος και σημειώνει πως απαιτείται: «Οργάνωση και συνεννόηση. Στην Ελλάδα είμαστε δέκα Έλληνες έντεκα πρωθυπουργοί . Τα γαϊδούρια κοπάδι δεν γίνονται και στο θέμα της οργάνωσης και της συνεννόησης είμαστε «γαϊδούρια»» δηλώνει και προτρέπει τους νέους καλλιεργητές να προσέξουν καλά όλα όσα τους πουν οι γεωπόνοι και να κοιτάξουν με άλλους νέους να οργανωθούν, να δημιουργήσουν μια ομάδα παραγωγών, έναν συνεταιρισμό, να φέρουν την παραγωγή τους πιο κοντά στη λαϊκή, στο εμπόριο. «Όσο πιο πολλά βήματα κάνει ο παραγωγός, τόσο πιο καλά για τον εαυτό του.»
Πηγή: ert.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال