Ήπαρ: 6 απλοί τρόποι για να το προστατεύσετε

Ήπαρ: 6 απλοί τρόποι για να το προστατεύσετε


Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τι ξνα φροντίζουμε για την υγεία και την καλή του κατάσταση, είναι από τα βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το προστατεύσετε:

Μην κάνετε κατάχρηση φαρμάκων
Η πολυφαρμακία και η λήψη φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να βλάψουν το ήπαρ. Καλό είναι να παίρνετε μόνο τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και αυστηρά στη συνιστώμενη δοσολογία.

Μην καταναλώνετε λιπαρές τροφές
Η συστηματική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιβαρύνει σημαντικά το ήπαρ, το οποίο αναγκάζεται να εργάζεται σκληρά για να επεξεργαστεί ορισμένα συστατικά τους.

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βοηθούν το ήπαρ να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές λειτουργίες του.

Προσπαθήστε να έχετε υγιές σωματικό βάρος
Τα περιττά κιλά προκαλούν συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση:
- Σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
- Μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος
- Ηπατικής ανεπάρκειας ή καρκίνου του ήπατος (όταν η λιπώδης νόσος του ήπατος βρίσκεται πια σε προχωρημένο στάδιο).

Για να προστατευθείτε ακολουθήστε, με τη βοήθεια ενός ειδικού, μία υγιεινή διατροφή που θα σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά σας κιλά, συνιστά ο κ. Συμβουλάκης.

Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ
Η συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι καταστροφική για τον οργανισμό, αφού το αλκοόλ είναι τοξικό για το ήπαρ. Αντιθέτως, η συνετή κατανάλωση αλκοόλ (λ.χ. 1 ποτό ημερησίως) έχει φανεί ότι μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις.

Προστατεύστε το ήπαρ σας από τις λοιμώξεις
Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, είναι δυνατό να προσβάλουν το ήπαρ, προκαλώντας ακόμα και ηπατίτιδα Α.

Να μην καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα ή ωμά, εάν δεν είστε σίγουροι ότι έχει προηγηθεί καλό και σχολαστικό πλύσιμο.

Να λαμβάνετε ειδικά σκευάσματα
Στο εμπόριο διατίθενται ειδικά σκευάσματα για καλή ηπατική λειτουργία. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για ποιο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για εσάς.
Πηγή: iatropedia.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال