Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

‘Ηξερες ότι τα μπλε πιάτα σε βοηθούν να τρως λιγότερο;

Κοινοποίηση



Το μυστικό για να τρώμε λιγότερο φαγητό κρύβεται τελικά στο πιάτο μας και πιο συγκεκριμένα, στο χρώμα του.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ψυχολόγο Χάραλντ Μπράεμ, που ήταν υπεύθυνος για την ψυχολογία των χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βισμπάντεν, τα μπλε πιάτα μας βοηθούν να τρώμε λιγότερο. Όπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε χρώμα βοηθάει στη χαλάρωση και στην πιο αργή κατανάλωση του φαγητού.

Εάν τρώμε σε μπλε πιάτα, λοιπόν, τρώμε πιο αργά και στη συνέχεια, αισθανόμαστε γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού, υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο και σε περιόδους δίαιτας.

Από την άλλη, τα πιάτα που μας κάνουν να τρώμε περισσότερο, φαίνεται ότι είναι τα κίτρινα και τα κόκκινα, μιας και αυτά τα χρώματα που αυξάνουν την όρεξη και την κατανάλωση. Το κόκκινο χρώμα οδηγεί επίσης σε ταχύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με τον Μπράεμ, και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα.

Βέβαια, η δύναμη των χρωμάτων δεν περιορίζεται μόνο στα πιάτα των εστιατορίων. Στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, ξέρουν επίσης για την επίδραση των χρωμάτων: το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται στις διαφημίσεις για να κάνει το κρέας να φαίνεται πιο φρέσκο, η σκούρα συσκευασία του καφέ θεωρείται πολύ βαρύτερη και κάνει τον καφέ να μοιάζει ισχυρότερος από ό,τι είναι πραγματικά.

Ο Μπράεμ είχε γράψει πριν 30 χρόνια και το βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων», που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και σύμφωνα με το οποίο, τα χρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από ότι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Έχουν ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πολιτισμό οπουδήποτε στον κόσμο, εξηγεί ο Μπράεμ και αυτή η αίσθηση του χρώματος είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη θρησκεία και τον πολιτισμό.
olivemagazine.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα