Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Συνεργεία ελεγχόμενης δίωξης αγριόχοιρων στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Συνεργεία ελεγχόμενης δίωξης ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων στη Ξάνθη

Στην συγκρότηση συνεργείων για την κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ξάνθης προχώρησε με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Τα εν λόγω συνεργεία συγκροτούνται από 27 κυνηγούς, μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, με τη συμμετοχή θηροφυλάκων του Κ.Σ. Ξάνθης ως επικουρικό προσωπικό.  Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται με την υποχρεωτική παρουσία δασικών υπαλλήλων του Δασαρχείου Ξάνθης.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, η τεχνική που θα εφαρμοσθεί είναι η εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας». Στην τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται ελεγχόμενη δίωξη με την χρήση κυνηγετικών σκυλιών. Επιτρέπεται κατ ́ εξαίρεση για την υλοποίηση του σκοπού της απόφασης και για το χρονικό διάστημα ισχύος της η χρησιμοποίηση σκύλων ιχνηλατών.

Η ελεγχόμενη δίωξη από τα συνεργεία θα εφαρμοστεί εκτός της νόμιμης κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου και εκτός επιτρεπόμενης ημέρας κυνηγιού, κατά τη διάρκεια του νόμιμου ωραρίου θήρας και σε κάθε περιοχή που κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Για τον σχεδιασμό της διαδικασίας (μέρες, ώρες, περιοχές, επαναληψιμότητα, αριθμός μελών συνεργείου) υπεύθυνο είναι το Γραφείο Θήρας του Δασαρχείου Ξάνθης. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ξάνθης και με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

Για την αποφυγή ατυχημάτων το Δασαρχείο Ξάνθης είναι υποχρεωμένο να γνωστοποιεί τη δραστηριότητα των συνεργείων με κάθε πρόσφορο μέσο και να ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος, φορέας διαχείρισης, αγροτικές ενώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις κ.λ.π.).

Οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων δίωξης θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τεχνικής της παγάνας θα πρέπει να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε οπτική γωνία.
dasarxeio.com

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα