Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έρχεται το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης – Πότε θα ισχύσει

Κοινοποίηση



Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το τέλος της τετραετούς θητείας της προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Το μέτρο εξετάζεται να ισχύσει από το 2022 ή το 2023, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας.

Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης να περιληφθεί στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα νομοθετηθούν από φέτος είτε με ένα ή με δύο φορολογικά νομοσχέδια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eleftherostypos.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, ευρείας κλίμακας βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο, με κυριότερη εξ αυτών τη μείωση του ποσού της ελάχιστης καταβλητέας μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ τον μήνα όχι μόνο για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ αλλά για όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες που μπορούν να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Εξετάζει, εξάλλου, την προώθηση μέτρων για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Τα μέτρα αυτά θα προβλέπουν τη σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση λιανικών συναλλαγών, καθώς και την αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (μέσω e-banking ή με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή προπληρωμένες ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.) προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει από τώρα σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιό της για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, την υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, το οποίο έχει ως στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας πλούσιας δέσμης μέτρων για τη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία έχει εκτιμηθεί ότι θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή ένα πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με ορισμένες από τις θετικές αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, ενώ, σε δεύτερη φάση, το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους προτίθεται να καταθέσει ένα δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καθορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα σταδιακής υλοποίησης όλων των υπόλοιπων υπεσχημένων προεκλογικά θετικών φορολογικών μέτρων, σε βάθος τετραετίας.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα