Τι να κάνουμε όταν «χτυπήσει» ο πονόλαιμος μέσα στο καλοκαίρι

Τι να κάνουμε όταν «χτυπήσει» ο πονόλαιμος μέσα στο καλοκαίρι


Ο πονόλαιμος αν και γενικότερα έχει συνδεθεί με το χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες,δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται και μας ταλαιπωρεί και το καλοκαίρι, στερώντας πολύτιμες στιγμές από τις διακοπές και τις στιγμές χαλάρωσης

Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του πονόλαιμου το καλοκαίρι είναι τα παγωμένα υγρά, η χρήση των κλιματιστικών, τα παγωτά, οι ιοί, οι εναλλαγές θερμοκρασίας από την ζέστη στο κρύο και το αντίστροφο και η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, η οποία είναι πιο έντονη κατά το καλοκαίρι.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την κατάποση, η βραχνάδα της φωνής και η αίσθηση ξηρότητας, ενώ σύμφωνα με έρευνες, ο πονόλαιμος μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 7 ημέρες.

Ο γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κ. Στάθης Σκληρός μας επιστά την προσοχή στην άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και συστήνει απλές κινήσεις που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση πονόλαιμου και να βοηθήσουν τον οργανισμό στην αντιμετώπισή του:

Λήψη άφθονων υγρών (νερό, και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.

Αποφύγετε τα παγωμένα νερά και ποτά. Προτιμήστε την κατανάλωση τους σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.

Προτιμήστε φρέσκους χυμούς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ώστε να αποκτήσετε καλύτερη άμυνα απέναντι στις ιώσεις.

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.

Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Δώστε στον οργανισμό σας τα περιθώρια να αναρρώσει και να δεχτεί την όποια θεραπεία.

Είναι ωστόσο σκόπιμο να επισκεφτείτε το γιατρό αν:
-Ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και είναι μεγαλύτερης διάρκειας από μια εβδομάδα
-Ο πονόλαιμος υποχωρεί και εμφανίζεται και πάλι μετά από ένα διάστημα
-Η κατάποση γίνεται με δυσκολία
-Ο πονόλαιμος συνοδεύεται και από υψηλό πυρετό
-Έχετε επίπονο πονόλαιμο, που συνοδεύεται από νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες
-Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή για να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο και να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές.
ygeiamou.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال