Καταρρίπτουμε 10 πασίγνωστους μύθους για το φαγητό

Καταρρίπτουμε 10 πασίγνωστους μύθους για το φαγητό


Λίγο οι συμβουλές της μαμάς, λίγο η μαγειρική της γιαγιάς, λίγο οι διάσημοι σεφ στην τηλεόραση, κάπως μάθαμε και εμείς να μαγειρεύουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ό, τι συμβουλή μάς δίνουν αξίζει και να την ακολουθούμε. Και επειδή είμαστε σίγουροι πως και εσύ έχεις πέσει “θύμα” κάποιας ανούσιας ή απλά κακής συμβουλής, αποφασίσαμε να καταρρίψουμε 10 από τους πιο γνωστούς γαστρονομικούς μύθους, που το δίχως άλλο έχεις ακούσει.

Μύθος #1
Μπορείς να καταλάβεις εάν τα αβγά είναι χαλασμένα, βυθίζοντάς τα σε νερό

Η ιδέα είναι ότι τα μπαγιάτικα αβγά, αφού έχουν χάσει αρκετό υγρό από το εσωτερικό τους, το οποίο ουσιαστικά εξατμίζεται μέσω των πόρων που έχει το τσόφλι, επιπλέουν, ενώ τα φρέσκα βυθίζονται. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν χρειάζεται να βυθίσεις κανένα αβγό πουθενά για να καταλάβεις εάν μπορείς να το φας. Θα το καταλάβεις απλά κοιτάζοντας ή μυρίζοντάς το. Όσα επιπλέουν, δεν είναι απαραίτητο εξάλλου να είναι χαλασμένα, σύμφωνα με την ειδικό τροφίμων, Marianne H. Gravely.

Μύθος #2
Εάν προσθέσεις στο νερό αλάτι, επιταχύνεις το βρασμό

Αυτό σίγουρα στο έχει πει η μαμά σου. Μπορεί το αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια να έχει τα θετικά του, καθώς δίνει μοναδική γεύση, αλλά καλύτερα να το προσθέσεις αφού βράσει το νερό, ώστε να μην καθυστερήσεις άθελά σου το βρασμό.

Μύθος #3
Πέταξε τα μακαρόνια στον τοίχο και εάν κολλήσουν, τότε έχουν βράσει

Μπορεί τα βρασμένα μακαρόνια όντως να κολλούν στον τοίχο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έτσι μπορείς να τσεκάρεις εάν είναι έτοιμα. Εξάλλου τα ζυμαρικά μπορούν πολύ εύκολα να είναι μαλακά (και κολλώδη) στο εξωτερικό και άβραστα στο εσωτερικό. Άσε που και υπερβολικά βρασμένα να είναι πάλι θα κολλήσουν στον τοίχο. Καλύτερα να τα δοκιμάζεις για να είσαι σίγουρος.

Μύθος #4
Εάν κρεμάσεις τις μπανάνες δεν θα μαυρίσουν τόσο γρήγορα

Μπορεί οι ειδικοί γάντζοι για τις μπανάνες να είναι όμορφοι στον πάγκο της κουζίνας μας, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει πως στην ουσία δεν συμβάλλουν καθόλου στο πόσο γρήγορα ωριμάζουν τα φρούτα.

Μύθος #5
Ο εσπρέσο έχει την περισσότερη καφεΐνη

Ίσως αυτή η άποψη να έχει επικρατήσει εξαιτίας της έντονής του γεύσης. Στην ουσία όμως το πόση καφεΐνη περιέχει ένα ρόφημα εξαρτάται από τη διάρκεια παραμονής του νερού στους κόκκους καφέ και όχι από το πόσο έντονη είναι η γεύση του. Για του λόγου το αληθές, ο cold brew έχει την περισσότερη καφεΐνη.

Μύθος #6
Το λευκό κρασί ταιριάζει ιδανικά με τα λευκά κρέατα και το κόκκινο με τα κόκκινα

Πρώτα απ’ όλα ο καθένας έχει τα γούστα του. Δεύτερον, πολλά λευκά κρασιά, όπως το Pinot Noir, συνοδεύει εξαιρετικά τις πιο ελαφριές και ντελικάτες γεύσεις, ενώ άλλα, όπως το πορτοκαλί κρασί, τις πιο έντονες. Και εάν δεν ξέρεις τι να επιλέξεις, απλά προτίμησε έναν αφρώδη οίνο, ο οποίος συνήθως είναι λευκός, και τις περισσότερες φορές ταιριάζει με τα πάντα.

Μύθος #7
Εάν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, ανήκει στα σκουπίδια

Κι όμως, πολλά τρόφιμα είναι βρώσιμα ακόμη και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους. Το γιαούρτι μπορείς να το φας ακόμα και μετά από δύο βδομάδες, αρκεί να μην έχει ανοιχτεί, ενώ το ψωμί του τοστ εάν δεν έχει πιάσει μούχλα, μπορεί να καταναλώθεί ακόμη και μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης. Σάλτσες όπως η κέτσαπ ή η μπάρμπεκιου ακόμη και αν τις έχεις ανοίξει μπορεί να μην έχουν αλλοιωθεί ακόμη και τρεις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Άλλες όμως όπως η μαγιονέζα που περιέχουν αβγό καλό είναι να πετάγονται στα σκουπίδια. Το ίδιο ισχύει και για τα μακαρόνια που περιέχουν αβγό.

Μύθος #8
Οι πράσινες πατάτες είναι δηλητηριώδεις

Το πράσινο που εμφανίζεται μερικές φορές κάτω από το δέρμα της πατάτας είναι πράγματι μια φυσική τοξίνη που ονομάζεται σολάνίνη. Ωστόσο, δεν είναι σε καμία περίπτωση δηλητηριώδης, εκτός εάν σκοπεύεις να καταναλώσεις κιλά ολόκληρα. Και άλλες όμως τοξίνες στο φαγητό μας, όπως η καφεΐνη, δεν είναι επιβλαβείς σε μικρές δόσεις.

Μύθος #9
Πρέπει να βάζεις λάδι στο νερό που βράζει για τα μακαρόνια

Η αλήθεια είναι ότι τα μακαρόνια συνδυάζονται ιδανικά με το λάδι, αλλά μόνο όταν αυτά έχουν ήδη μαγειρευτεί. Ρίχνοντάς το στην κατσαρόλα πριν ή μετά από τα ζυμαρικά, δεν προσθέτεις τίποτα απολύτως στη γεύση τους. Αντιθέτως, μπορεί να αλλοιώσεις το τελικό πιάτο, καθώς το λάδι μπορεί να εμποδίσει τη σάλτσα να “κολλήσει” στα ζυμαρικά.

Μύθος #10
Μπορείς να καταλάβεις εάν το κοτόπουλο είναι έτοιμο από το χρώμα του

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο μόνος ασφαλής τρόπος για να δεις εάν το κοτόπουλο είναι κατάλληλο για κατανάλωση είναι να μετρήσεις τη θερμοκρασία του με το θερμόμετρο.
olivemagazine.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال