Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σχεδόν 2.500 μαθητές ΕΠΑΛ ήθελαν να σπουδάσουν στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Σε σχεδόν 2.500 ανέρχονται οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου των ΕΠΑΛ που εξέφρασαν την επιθυμία τους να φοιτήσουν στην Ξάνθη κατά τη συμπλήρωση των φετινών μηχανογραφικών δελτίων. Πιο συγκεκριμένα, 2.484 μαθητές από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας προτίμησαν να δηλώσουν το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, του ΔΠΘ στην Ξάνθη, κατά την υποβολή των μηχανογραφικών τους δελτίων.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα δημοφιλές στους μαθητές των Γενικών Λυκείων παρουσιάζεται το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, καθώς 16.606 υποψήφιοι το προτίμησαν φέτος με τους 102 μάλιστα να το δηλώνουν ως πρώτη τους επιλογή.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα των σχολών με τις περισσότερες προτιμήσεις από τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019. Αν και η επαγγελματική αποκατάσταση στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι δύσκολη, οι παιδαγωγικές σχολές ήταν εκείνες που είχαν την περισσότερη ζήτηση φέτος.

Οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας

Όπως είχε εξαγγελθεί ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης.

Ήδη, από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει επαναφέρει το ζήτημα της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της «κατάργησης» των «αιωνίων φοιτητών».

Μάλιστα, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104.9 fm», η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι θα υπάρξει «κατάργηση» των αιώνιων φοιτητών, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές. «Αυτούς που εφεξής, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα μπαίνουν σε πανεπιστήμιο θα ισχύει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών. Και εδώ έχουμε μια στρέβλωση ελληνική -μετά το άσυλο και αυτή είναι μια στρέβλωση ελληνική- όμως θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις για όσους είναι ήδη φοιτητές και, βεβαίως, θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις που θα έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα υγείας. Πάντως, το γενικό πλαίσιο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών», είπε σχετικά η υπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα