Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυτό είναι το προφίλ του εμπρηστή στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία από δασικές πυρκαγιές

Κοινοποίηση

Το προφίλ του εμπρηστή δάσους σκιαγραφεί μελέτη που πραγματοποιήθηκε με στοιχεία των δασικών πυρκαγιών 2000- 2010 και παρουσίασε ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, εν αποστρατεία αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”, ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία.

Ωστόσο το προφίλ αυτό είναι σχετικό, 30% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, 20% από δόλο, 10% από φυσικά ή τυχαία αίτια, αλλά το 40% των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχεία για τους δράστες.

Ακόμη ένα στοιχείο που καταρρίπτει τους μύθους για τους εμπρηστές δάσους είναι ότι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα