Δικαστήριο της Άγκυρας «μπλοκάρει» ενημερωτικό ιστότοπο για «λόγους εθνικής ασφάλειας»

Δικαστήριο της Άγκυρας «μπλοκάρει» ενημερωτικό ιστότοπο για «λόγους εθνικής ασφάλειας»


Άλλο ένα χτύπημα στην ελεύθερη έκφραση από τις τουρκικές Αρχές - Το τέλος λειτουργίας του  ανεξάρτητου ενημερωτικού ιστότοπου Bianet  διέταξε τουρκικό δικαστήριο -  Στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης και άλλοι 135 ιστότοποι, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο που μεταφορτώθηκαν στις πλατφόρμες YouTube και Dailymotion

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε το μπλοκάρισμα του ανεξάρτητου ενημερωτικού ιστότοπου Bianet και δεκάδων άλλων μέσων και λογαριασμών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να προστατεύσει την «εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με την απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το Bianet, όπως και άλλοι 135 ιστότοποι, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο που μεταφορτώθηκαν στις πλατφόρμες YouTube και Dailymotion βρέθηκαν στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης. Ο λογαριασμός Twitter της βουλευτίνας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Όγια Ερσόι, επίσης, στοχοθετήθηκε.

Το δικαστήριο της Άγκυρας επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση στοχεύει κυρίως στο να «προστατεύσει (…) την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», χωρίς, εντούτοις, να εξηγεί τι ακριβώς καταλογίζει στους ιστότοπους και τους λογαριασμούς που στοχοθετήθηκαν.

Η απόφαση, που ελήφθη τον περασμένο μήνα, αλλά δημοσιεύτηκε μόλις σήμερα, ακολουθεί το σχετικό αίτημα της Διοίκησης της Εθνικής Χωροφυλακής, που υπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το Bianet, που ιδρύθηκε το 1997 και εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, είναι γνωστό στην Τουρκία, κυρίως, για τα άρθρα του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βία κατά των γυναικών ή ακόμη και τη δημοσιογραφική κάλυψη δικών που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης. Δημοσιεύει στην τουρκική, την κουρδική και την αγγλική γλώσσα.

«Η απόφαση δεν διαβιβάστηκε καν στο Bianet, τη μάθαμε τυχαία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος του ιστότοπου, Μερίτς Εγιούμπογλου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η απόφαση αφορά το σύνολο του ιστότοπου. Το κλείσιμό του μπορεί να γίνει από στιγμή σε στιγμή» συμπλήρωσε η νομικός, καταγγέλοντας «μια επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».

Σύμφωνα με το Bianet, σε περισσότερα από 200.000 άρθρα που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση.

Καταγγέλλοντας ένα «σκανδαλώδες» μέτρο, ο αντιπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα της Τουρκίας Ερόλ Οντέρογλου κάλεσε «τις αρχές να ακυρώσουν αυτήν την απόλυτα αυθαίρετη απόφαση».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال