Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εναλλακτικός τουρισμός στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ο Αναστάσιος Αναστασιάδης ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό. Ήταν από τους πρώτους στην περιοχή της Θράκης που λειτούργησε τη δική του τουριστική επιχείρηση, επιχείρηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, υπαιθρίων δραστηριοτήτων. Ήταν το 1996, πρωτοπόρος για την περιοχή. « Ήταν όνειρο ζωής, ασχολούμουν με το βουνό και την χιονοδρομία και κάναμε το χόμπι μας δουλειά βοηθώντας την περιοχή» δηλώνει σήμερα και σημειώνει πως σήμερα το Κανό Καγιάκ, το ράφτινγκ, οι πεζοπορικές διαδρομές στην οροσειρά της Ροδόπης, από το Παρανέστι της Δράμας, μέχρι και τα Θρακικά μετέωρα στον Ίασμο ακόμη και στο οχυρό της Νυμφαίας, είναι πλέον μια εφικτή επιλογή.

«Στοχεύσαμε τα τελευταία χρόνια στις σχολικές περιβαλλοντικές διαδρομές σε συνεργασία με τα σχολεία και με τα τουριστικά γραφεία των περιοχών, από όπου έρχονται, κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τους κάνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα: πώς περπατάμε στο βουνό, πώς ανάβουμε φωτιά, τι προσέχουμε και τι όχι. Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας, ακόμη και απλές πρώτες βοήθειες κι αυτό πέρα από τη θεωρία έχει και μια πρακτική δραστηριότητα, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε.» δηλώνει ο κος Αναστασιάδης και εξηγεί: « Περπατάμε σε χωματόδρομους, βλέπουμε ιδιαίτερα αξιοθέατα πέτρινα γεφύρια, παλιά μονοπάτια, δασικές εκτάσεις.»

Μιλώντας για να νέα μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί στον ορεινό όγκο της Ξάνθης επισημαίνει πως: «Ό,τι ανοίγεται και ό,τα καθαρίζεται είναι καλό γιατί πολλές φορές πάς να περπατήσεις σε ένα μονοπάτι και είναι κλειστό» προσθέτοντας «Εμείς επιλέγουμε παλιά μονοπάτια κι αυτό εξιτάρει τα παιδιά, εξηγούμε ότι και αυτά τα μονοπάτια είναι η ιστορία του τόπου μας. Λέμε για παράδειγμα ότι ο προπάππους τους περπατούσε σ΄αυτό το μονοπάτι, ένα μονοπάτι που συνέδεε δύο οικισμούς είχε χρήση και δεν ήταν κάτι που γινόταν για πλάκα.»

Αναφερόμενος για την συνεργασία με τις αρχές και τους αιρετούς σημειώνει :«Δεν κρύβω την πικρία μου, δυστυχώς το ελληνικό κράτος και οι τοπικοί άρχοντες δεν νοιάζονται, δεν το πιστεύουν. Δεν μπορείς να είσαι δήμαρχος, να αναφέρεσαι στον καταρράκτη του Λειβαδίτη ή στα Θρακικά Μετέωρα και να μην έχεις πάει ο ίδιος να τα δεις, αυτό είναι απαράδεκτο» προτρέποντας μάλιστα τους νέους αιρετούς να επισκεφτούν οι ίδιοι τους προορισμούς αυτούς, να γνωρίσουν καλά τον τόπο τους. «Όποιος επισκέπτης έρχεται στον τόπο σου κάτι θα αφήσει. Και το ξενοδοχείο θα δουλέψει και ο ξενώνας και οι ταβέρνες. Κι αν υπήρχε οργάνωση, θα στηρίζονται και οι ντόπιοι παραγωγοί, τα τοπικά μας προϊόντα» τονίζει ο κος Αναστασιάδης προσθέτοντας «Κάποιος που δοκιμάζει κάτι θα θέλει μετά να το βρει ξανά, οπότε αμέσως θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες . Ένα οργανωμένο κράτος, μια οργανωμένη τουριστική πολιτική είναι αναγκαία.» Σύμφωνα με τον Ξανθιώτη επαγγελματία δεν υπήρξε ποτέ ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός. «Δεν κάθισαν να ρωτήσουν πέντε ανθρώπους τι πρέπει να κάνουν και να το χαράξουν. Λένε λένε και μένουν στα ίδια. Δεν έχει φανεί πρόοδος. Με το να έρθουν δέκα σχολεία δεν σώζεται η κατάσταση. Θα πρέπει να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.» Για να καταλήξει λέγοντας πως ο τουρισμός στη Θράκη «καρκινοβατεί» και θα «καρκινοβατεί» και τα επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξει κάτι. «Κυρίως η νοοτροπία αυτών που ασκούν διοίκηση πρέπει να αλλάξει, πρέπει να πιστέψουν και να αγαπήσουν τον τόπο τους. Αυτή η κουλτούρα δεν υπάρχει, δεν θα πάρουν το σακίδιο το Σαββατόκυριακο για να πάνε να περπατήσουν, από εκεί ξεκινούν όλα.»

Φώτο: Ο κος Αναστάσιος Αναστασιάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
www.ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα