Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η τάση των βάσεων δείχνει μία καθολική πτώση» εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης

Κοινοποίηση



Αναμονή τέλος για χιλιάδες υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας αναμένεται εντός ημερών να ανακοινώσει τις βάσεις 2019.

Οι βάσεις θα επιφυλάξουν σημαντικές εκπλήξεις στους υποψηφίους ανατρέποντας το όσα γνωρίζαμε για τις λεγόμενες δημοφιλείς σχολές φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημέρα ανακοινώσεων για τις βάσεις έχει οριστεί για την Δευτέρα, 26 Αυγούστου. Στο υπουργείο καταβάλλεται αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Δευτέρα. Ωστόσο, εάν δεν καταστεί εφικτό, είναι δεδομένο πως οι ανακοινώσεις θα μετατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 29 Αυγούστου. Από το νομό Ροδόπης στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν 730 μαθητές των Γενικών Λυκείων, 150 μαθητές από τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ 10 υποψήφιοι εξετάστηκαν στο ειδικό εξεταστικό κέντρο.

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο, παραδέχεται ο Μιχάλης Βασιλειάδης πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης και παραθέτει τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, ιδιαιτερότητες που σίγουρα θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν νέα τμήματα και δεν υπάρχουν ΤΕΙ στο μηχανογραφικό δελτίο σημαίνει ότι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν γνωρίζει, για παράδειγμα, πλην του υπουργείου αν οι υποψήφιοι έχουν επιλέξει αυτά τα νέα τμήματα ή φοβήθηκαν». Κατά τον κο Βασιλειάδη άγνωστο παραμένει πως θα αποτυπωθεί στις βάσεις το ¼ των σχολών. «Φέτος η τάση των βάσεων δείχνει μία καθολική πτώση» εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης και προσθέτει «πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία εκτός από όσες σχολές οδηγούν στην ασφάλεια του δημόσιου τομέα, όπως οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Εκεί μπορεί να δούμε και αύξηση των βάσεων».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων και της σημαντικής μείωσης των αριστούχων στα περισσότερα μαθήματα. Η πτώση φαίνεται να επηρεάζει και τις περιζήτητες σχολές, οι οποίες μέχρι σήμερα διατηρούσαν ψηλά τον πήχη των μορίων.

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κάνει την εκτίμησή του ανά επιστημονικό πεδίο.

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών
Οριακά θα διατηρηθούν οι βάσεις στις Νομικές Σχολές, ενώ μπορεί να σημειωθεί και πτώση κατά 150 μόρια, σύμφωνα με τον κο Βασιλειάδη. Ειδικά για την βάση στη Νομική Σχολή ΔΠΘ αυτή διαμορφώθηκε πέρσι στα 17.465 μόρια και φέτος αναμένεται βάση στα 17.300 μόρια. Σταθερή βάση ή και κάποιες αυξομειώσεις, ανάλογα με την πόλη, εκτιμά ότι θα υπάρχει στις Παιδαγωγικές Σχολές. Μεγάλη πτώση αναμένεται στις σχολές με μεσαία και χαμηλή ζήτηση, όπως και τις σχολές ψυχολογίας, όπου η πτώση μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 300 μόρια, γιατί  όπως εξηγεί ο κος Βασιλειάδης «έχουμε δύο νέα τμήματα της Φλώρινας και των Ιωαννίνων».

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών 

Οι χαμηλοί βαθμοί των υποψηφίων σε Φυσική και Χημεία εκτιμάται ότι θα φέρει μεγάλη πτώση στις βάσεις του 2019 με τις σχολές αυτού του πεδίου να μην ξεπερνούν τα 18.000 μόρια. «Φαίνεται ότι το όριο των 18.000 μορίων ακόμη και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να το χάνει», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης. 

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας

Αντίστοιχα και σε αυτό το πεδίο, οι χαμηλές αποδόσεις σε Φυσική και Χημεία θα κρατήσουν σχετικά χαμηλά τις βάσεις στις Ιατρικές Σχολές. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Ιατρική Αθηνών θα κινηθεί οριακά στα 19.000 μόρια. Στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η  περσινή βάση ήταν 18.451 και φέτος αναμένεται να είναι γύρω στα 18.100 μόρια. Παράλληλα, πτώση από 100 έως 300 μόρια θα υπάρξει και στις Κτηνιατρικές Σχολές και τις Σχολές Βιολογίας. Πτώση 300 μορίων αναμένεται και στα τμήματα φυσικοθεραπείας.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

Στο εν λόγω πεδίο είναι πιο δύσκολες οι εκτιμήσεις καθώς αφενός οι αποδόσεις των μαθητών δεν ήταν τόσο χαμηλές αφετέρου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων. Ωστόσο, ορισμένες προβλέψεις μιλούν για μικρή πτώση και σε αυτές τις βάσεις. Βάσεις με 4.000, 5.000 και 6.000 μόρια αναμένουμε σε αυτό το πεδίο, λέει ο κος Βασιλειάδης.
xronos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα