Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία

Κοινοποίηση

Ακόμη ένα κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντόπισε η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια τροφίμων στη Βουλγαρία (BFSA), αυτή τη φορά σε φάρμα χοίρων, στο χωριό Πόπινα της επαρχίας Σιλίστρα, όπου εκτρέφονται 17.000 ζώα. Σε υψηλή επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές αρχές μετά την εμφάνιση κρούσματος στην περιοχή της Βάρνας. Κρούσματα της νόσου δεν αναφέρθηκαν ποτέ στην Ελλάδα και οι ειδικοί καθησυχάζουν καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα βιοσφάλειας, με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα σε φάρμα εκτροφής χοίρων, με τα προηγούμενα τρία να έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Ρούσε, στη βορειοανατολική Βουλγαρίακαι στο χωριό Πετ Κλάντεντσι της επαρχίας Μπιάλα.

Η αφρικανική πανώλη δεν προσβάλει τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων, παρά μόνο χοίρους και αγριόχοιρους, με θνησιμότητα που φτάνει το 100%, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νόσου.

«Η μετάδοση του νοσήματος είναι πολύ εύκολη με το περιβάλλον με την επαφή με μολυσμένα οχήματα, με ρούχα, τονίζεται από τη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Αποκαθίσταται στο μεταξύ, η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης εξαιτίας της οποίας δεν λειτούργησε η απολυμαντική τάφρος στο Ορμένιο.

Σε επαγρύπνηση καλούνται και οι κυνηγοί, ώστε να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές, για τυχόν εντοπισμό νεκρών ή με νωθρή συμπεριφορά αγριόχοιρων.
Πηγή: ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα