Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Θετικές οι δοκιμές για φυσικό αέριο στην Ανατολική Θράκη

Κοινοποίηση



«Τρέχει» το πρόγραμμά της η Τουρκία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην Aνατολική Θράκη

Πολύ κοντά στην παραγωγική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Τεκιρντάγ (η παλιά Ραιδεστός) στην Aνατολική Θράκη είναι η εταιρεία Valeura Εnergy που διενεργεί έρευνες στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα αποτελέσματα των δοκιμών που άρχισαν να πραγματοποιούνται τους προηγούμενους μήνες στο φρεάτιο Inanli-1 είναι θετικά και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Παράλληλα, οι θετικές εξελίξεις επιταχύνουν και το πρότζεκτ των ερευνών που «τρέχει» η εταιρεία και στο γειτονικό φρεάτιο Devepinar-2.

«Η Valeura προβαίνει σε προγραμματισμό σεναρίων για τα επόμενα βήματα αξιολόγησης μετά την τρέχουσα εκστρατεία δοκιμών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση ενός προγράμματος εργασίας 2020/2021» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. H καναδική Valeura Εnergy έχει πάρει άδεια για 21 γεωτρήσεις στην περιοχή. Τον περασμένο Απρίλιο κατέθεσε το πρόγραμμά της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια για τις έρευνες και τις εξορύξεις από τα κοιτάσματα της περιοχής.

Έρευνες από το 2017

Η Valeura σε συνεργασία με τη νορβηγική Equinor από το 2017 έχει προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γεώτρηση Yamalik-1 στην Ανατολική Θράκη. Το 2018 ανακοίνωσε την εκτίμησή της για την ύπαρξη κοιτάσματος στην περιοχή μεγέθους αρκετών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και έχει δημοσιοποιήσει πως στόχος της είναι να επενδύσει 500 εκατομμύρια τουρκικές λίρες στην πραγματοποίηση νέων γεωτρήσεων. Η καναδική εταιρεία εκτιμά ότι στην περιοχή υπάρχει απόθεμα 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Η Valeura Energy Inc., η οποία προέκυψε από τη συνένωση των Pan Western Energy Inc. και Northern Hunter Energy Inc., τον Σεπτέμβριο του 2010, έχει έδρα στον Καναδά και ασχολείται με την ανεύρεση, την ανάπτυξη και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η Valeura προχώρησε σε ερευνητική γεώτρηση στη θέση Yamalik-1. Τον Νοέμβριο του 2017 είχε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που έδειξαν ότι υπήρχε πλούσιο κοίτασμα σε φυσικό αέριο. Τον Φεβρουάριο του 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης αξιολόγησης των μελλοντικών πόρων της από τις εταιρίες DeGolyer και MacNaughton οι οποίες έκαναν εκτιμήσεις για 10,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2018, η εταιρεία ξεκίνησε γεωτρήσεις αξιολόγησης στη θέση Inanli-1, ενώ ολοκλήρωσε τη γεώτρηση του Inanli-1 σε βάθος 4.885 μέτρων τον Ιανουάριο του 2019, οπότε ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια προχώρησε στην ανίχνευση και την καταγραφή των κοιτασμάτων. Στις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησε τις αναγκαίες δοκιμές για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Η Valeura ξεκίνησε τη διάνοιξη ενός ακόμα κοιτάσματος στη θέση  Devepinar-1, τον Φεβρουάριο του 2019. Το πηγάδι είναι περίπου 20 χλμ. από το Inanli-1. Εάν τα αποτελέσματα της γεώτρησης και της καταγραφής είναι θετικά, η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει και να δοκιμάσει το πηγάδι. Μέχρι τώρα έχουν γίνει γεωτρήσεις στις θέσεις Yamalik-1, Inanli-1 και Devepinar-1.

Ανατολική Θράκη

Οι έρευνες για φυσικό αέριο έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Θράκη εδώ και χρόνια. Το 2015 η καναδική Marsa Energy που δραστηριοποιείται στη χερσόνησο της Καλλίπολης είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στο πεδίο Poyraz. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποθέματα φυσικού αερίου που είχαν ανακαλυφθεί ήταν γύρω στα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα