Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έβρος: Μετανάστες κλείνουν το δρόμο και ενημερώνουν με… δελτίο Τύπου

Κοινοποίηση

Επανέρχονται έπειτα από έναν χρόνο οι μαζικές καταλήψεις δρόμων από νεοεισερχόμενους μετανάστες, προκειμένου να συλληφθούν. Προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. η παρουσία δικτύου υποδοχής και υποστήριξης

Μετανάστες εισέρχονται μαζικά από την Τουρκία στον Βόρειο Έβρο, κλείνουν τον δρόμο προκειμένου να συλληφθούν και ενημερώνουν οι ίδιοι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης με… δελτία Τύπου που στέλνουν μέσω e-mails, συνοδευόμενα από φωτογραφικό υλικό. Το φαινόμενο, που συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα στην περιοχή των Καστανιών, προβληματίζει τις αστυνομικές Αρχές, καθώς επιβεβαιώνει την παρουσία στην περιοχή ενός δικτύου υποδοχής και υποστήριξης, το οποίο διαθέτει ενημερωμένη λίστα με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ελληνικών μέσων ενημέρωσης, τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, για να κάνει γνωστές τις αφίξεις και τα αιτήματα των νεοεισερχόμενων μεταναστών.

Το πρωί της Τρίτης δεκάδες άτομα εισήλθαν από την περιοχή των Καστανιών, κάθισαν στο οδόστρωμα και διέκοψαν την κυκλοφορία, περιμένοντας την Αστυνομία για να συλληφθούν.

Όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό που προώθησαν οι ίδιοι, είναι τουλάχιστον 40 μετανάστες, στην πλειονότητά τους άνδρες, αλλά μεταξύ τους διακρίνει κανείς και γυναίκες, ανήλικους, ακόμη και βρέφη. Η Αστυνομία τούς περισυνέλεξε και τους μετέφερε στην Ορεστιάδα για τον σχηματισμό δικογραφίας.

Τον Δεκαπενταύγουστο, πάλι μέσω μαζικής αποστολής e-mails, τα μέσα ενημέρωσης είχαν πληροφορηθεί για τη μαζική είσοδο 80 μεταναστών, που έκαναν κατάληψη οδοστρώματος στη διασταύρωση Καβύλης στην Ορεστιάδα. Τότε οι φωτογραφίες συνοδεύονταν και από κείμενο – δελτίο Τύπου, με το οποίο οι εισερχόμενοι κατήγγειλαν κακομεταχείρισή τους από Τούρκους αστυνομικούς, αλλά και επίθεση που δέχτηκαν στην Ελλάδα από άγνωστους κουκουλοφόρους που τους αφαίρεσαν κινητά και χρήματα.

Οι περσινές καταλήψεις και το δικαστήριο

Η κατάληψη οδοστρώματος πρωτοεμφανίστηκε ως τακτική πριν από ένα χρόνο, με απανωτά καταγεγραμμένα περιστατικά. Το φαινόμενο ατόνησε μετά την αλλαγή στάσης από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία τον Οκτώβριο του 2018 έστειλε μαζικά στο αυτόφωρο 233 μετανάστες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας τους επέβαλλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με τριετή αναστολή. Μετά απ΄ αυτό οι καταλήψεις δρόμων σταμάτησαν, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου «ακολουθεί» τους καταδικασθέντες τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ αποτελεί και επιβαρυντικό παράγοντα στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια των απολογιών τους στο δικαστήριο, αρκετοί από τους μετανάστες ανέφεραν πως «κάποιοι» που δεν θυμούνται ποιοι ήταν τους συμβούλεψαν να κάνουν την κατάληψη στον δρόμο προκειμένου να συλληφθούν από την Aστυνομία και να καταγραφούν.

Όταν ξύπνησαν τη FRONTEX

Τον περασμένο Απρίλιο προκάλεσε αίσθηση ένα πρωτοφανές περιστατικό στην Ορεστιάδα: Οι 61 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν μαζικά από τον Έβρο, πήγαν στις 5 τα ξημερώματα σε οικοδομή στο κέντρο της πόλης, όπου διαμένουν Γερμανοί και Ολλανδοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής (FRONTEX) και χτυπώντας επίμονα τα κουδούνια τους ξύπνησαν, ζητώντας να… συλληφθούν.

Γυμνοί Αφγανοί: Μας έγδυσαν οι Βούλγαροι

Στο μεταξύ, οι 26 μετανάστες που εμφανίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους, επιβεβαίωσαν στις καταθέσεις τους πως προωθήθηκαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 24 Αφγανοί και 2 Πακιστανοί είπαν στους Έλληνες αστυνομικούς πως είχαν εισέλθει από την Τουρκία στη Βουλγαρία από κάποιο πέρασμα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Περιφέρονταν επί έξι μέρες στο βουλγαρικό έδαφος, μέχρι που τους έπιασαν Βούλγαροι, οι οποίοι τους έγδυσαν και τους προώθησαν στην Ελλάδα.
ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα