Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο παράγοντας που μπορεί να διαλύσει τον γάμο – Τι λένε οι επιστήμονες

Κοινοποίηση



Μπορεί κάποιος/α που έχει ζήσει έντονα τη ζωή του πριν νοικοκυρευτεί, να στεριώσει σε έναν γάμο; Μεγάλα ερωτήματα που μόνο η Επιστήμη ή όποιος έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι μπορεί να απαντήσει. Επί του παρόντος, η Επιστήμη απεφάνθη:

Μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσε ότι οι απόψεις και οι συμπεριφορές ενός ατόμου σχετικά με το ελεύθερο σεξ, τα one night stands, κατά συνέπεια και του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων που έχουν προηγηθεί του συζύγου, επηρεάζουν την έγγαμη ζωή του και καθορίζουν το αν τελικά θα παραμείνουν ευτυχισμένοι μέσα στον γάμο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Psychological Science, οι ερευνητές σκιαγράφησαν διάφορους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μακροχρόνια ευτυχία ή τη διάλυση ενός γάμου. Ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες ήταν η νοοτροπία ενός ατόμου απέναντι στο σεξ χωρίς δεσμεύσεις.

«Η ικανοποίηση από τον γάμο μειώνεται γενικά με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει η Juliana French, εκ των συντακτών της έρευνας. «Αλλά αυτό που βρήκαμε είναι ότι όταν, πριν από τον γάμο τους, ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι έχουν γενικευμένες πεποιθήσεις ότι το σεξ χωρίς δεσμεύσεις είναι εντάξει, αυτό μπορεί να συμβάλει στην αποτυχία ενός μελλοντικού γάμου».

Η έρευνα συνέλεξε και ανέλυσε δεδομένα από 204 ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια. Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές και τις αντιλήψεις τους πριν από τον γάμο, καθώς και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη συζυγική τους ικανοποίηση. Συγκεκριμένα, ένας από τους παράγοντες που ελέγχθηκαν ήταν η στάση τους απέναντι στο σεξ χωρίς αγάπη και η ελευθεριότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το σώμα τους, από το αν το one-night stand είναι αποδεκτή επιλογή μέχρι το αν είχαν συμμετάσχει σε σχήματα μεγαλύτερα των δύο ατόμων.

Από τα ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη, οι άνθρωποι που ήταν σχετικά ανοικτοί σε προγαμιαίες σεξουαλικές εμπειρίες κάθε είδους (που την είχαν ζήσει τη ζωούλα τους, που λέμε) ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι στο γάμο τους. Επιπλέον, οι άνθρωποι με σχετικά αρκετούς συντρόφους φαίνεται ότι δεν καλοπερνούσαν στο γάμο τους, από τον πρώτο χρόνο μάλιστα, με τον χωρισμό στον ορίζοντα να συνιστά ένα βάσιμο ενδεχόμενο.

«Αυτό που θεωρούμε ως το πιο σημαντικό στα αποτελέσματα ήταν το γεγονός ότι η σεξουαλική ελευθεριότητα των δύο συντρόφων επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη του γάμου τους», επισημαίνει η Δρ. French. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες που έχει ένας γάμος να στεριώσει ή να διαλυθεί, επηρεάζονται και από άλλα πράγματα «Βρήκαμε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα ζευγάρια που διατηρούν μια συνεπή, ικανοποιητική σεξουαλική σχέση ή ζευγάρια που διατηρούν χαμηλά επίπεδα άγχους καταφέρνουν και υπερβαίνουν δυσκολίες και προβλήματα», καταλήγει η ίδια.

Εδώ, βέβαια, θα μπορούσαν να κατατεθούν ορισμένες ενστάσεις, καθώς ουσιαστικά επιχειρείται έμμεσα μια ηθική αξιολόγηση της σεξουαλικότητας και μάλιστα μονομερής. Για παράδειγμα, σε ένα άλλο, εξελικτικό μοντέλο, ο/η σύζυγος μπορεί να αποτελεί τον τελευταίο σταθμό ενός κουραστικού και ψυχοφθόρου ταξιδιού και τον καλύτερο από όσους προηγήθηκαν. Επίσης, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη τα θέλω και η βιολογία της κάθε ηλικίας. Σίγουρα, όμως η αντίληψη ότι ο ταξιδιώτης δεν αλλάζει τη θάλασσα με καμία στεριά, έχει βάση.
ygeiamou.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα