Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις και τις νέες αντικειμενικές

Κοινοποίηση

Σχέδιο φοροελαφρύνσεωνκαι αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις φόρων για το 2020, νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, ενίσχυση πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αύξηση του ελάχιστου ύψους διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, αναμόρφωση του πλαισίου των παροχών σε είδος και νέες διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και συγκεκριμένα μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα και στον εισαγωγικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα. Επιπλέον μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ξεκινώντας από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ μεσοπρόθεσμα ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει πως θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
Για τις αντικειμενικέςαξίες ακινήτων, ο κ. Σταϊκούρας προαναγγέλλει επέκταση και αναμόρφωση του συστήματος εντός του 2020, κίνηση η οποία όπως λέει θα επηρεάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να γίνει «πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη».

«Η αναμόρφωση προωθείται μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Το εν λόγω μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, σε πρώτη φάση, θα εδράζεται σε δύο βασικά στοιχεία. Το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισμός του συστήματος ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Και το άλλο είναι η βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκαλύπτει ακόμη ότι «η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις» για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κερδών από ελληνικά ομόλογα στο πρωτογενές πλεόνασμα σημειώνοντας ότι «η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο πεδίο του δημοσιονομικού χώρου για την ανάληψη αναπτυξιακών δραστηριοτήτων το 2020».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα