Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξανθιώτες χόρεψαν πυρρίχιο στην ψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων

Κοινοποίηση

Χόρεψαν πυρρίχιο στην υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων και σήκωσαν τη σημαία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Άλλη μια δράση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποίησαν οκτώ δραστήρια μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Μετά την επιτυχημένη ανάβασή τους, τον Ιούλιο που μας πέρασε, στον Μύτικα, σειρά αυτή τη φορά είχε η υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων. «Χορέψαμε τον πυρρίχιο χορό και υψώσαμε τη σημαία με τον επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων για μια ακόμη φορά» ανέφερε στο pontos-news.gr το μέλος της αποστολής και αντιπρόεδρος του σωματείου, Κώστας Χατζησάββας.

Η αποστολή μετά από έξι ώρες ανάβασης κατάφερε να φτάσει στην υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων, στον Μουσαλά της οροσειράς Ρίλα της Βουλγαρίας, στα 2.925 μέτρα.

«Εκεί ήταν πάνω από 300 ορειβάτες όλων των εθνικοτήτων που έμειναν άφωνοι με τον πυρρίχιο που παρουσιάσαμε υπό τον ήχο της ποντιακής λύρας. Ρωτούσαν μετά για τον ποντιακό ελληνισμό. Τους εξηγήσαμε (γιατί δεν ήξεραν) λίγα πράγματα για τη ιστορία των προγόνων μας, τη Γενοκτονία που υπέστησαν και πολλά άλλα τα οποία τα άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον» τόνισε στο pontos-news.gr ο αντιπρόεδρος του σωματείου.

«Το χρωστάμε σε όλους αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ιερά χώματα του Πόντου. Νιώθουμε ότι τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας μέσω παρόμοιων δράσεων» κατέληξε.
pontos-news.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα