Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Εξετάζει ρήτρα εξαίρεσης επιχειρήσεων από κλαδικές συμβάσεις

Κοινοποίηση

Τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνούν την εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εταιρειών που είναι υποχρεωμένες, σε αναδιάρθρωση ή αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, η ρήτρα θα συμφωνείται αν πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η ανεργία στην περιφέρεια όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία να είναι υψηλότερη του εθνικού μέσου όρου.

Επίσης, θα υπάρχει ταυτόχρονα και η ρήτρα μη μείωσης του προσωπικού, ενώ ο  μισθός δεν θα μπορεί να είναι κατώτερος της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης.

Με άλλη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών αποκτούν την επιλογή να λύσουν τη σύμβαση και να διεκδικήσουν αποζημίωση και επίδομα ανεργίας.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χιλιάδων εγκλωβισμένων εργαζομένων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι και δεν μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ.     

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα