Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

5 σημεία στην ορεινή Ξάνθη που μαγεύουν

Κοινοποίηση

Ορεινή Ξάνθη



Λειβαδίτης, Θέρμες, Κοττάνη, Σταυρούπολη και Νέστος αποτελούν ορεινά αξιοθέατα της Ξάνθης

Η Ξάνθη συνδυάζει βουνό με θάλασσα ικανοποιώντας τόσο τους λάτρεις του Χειμώνα όσο και αυτούς που δεν μπορούν χωρίς καλοκαιρινές βουτιές και ξέγνοιαστες στιγμές στην παραλία. Στην ορεινή ζώνη της Ξάνθης μπορεί κανείς να επισκεφθεί γραφικούς οικισμούς, να χαθεί μέσα στην πλούσια βλάστηση των βουνών και να απολαύσει τη θέα δίπλα στον ποταμό Νέστο που διασχίζει την περιοχή.

Ορεινή Ξάνθη

1. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της ορεινής Ξάνθης είναι σίγουρα ο καταρράκτης του Λειβαδίτη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων ο οποίος βρίσκεται στην ορεινή περιοχή σε υψόμετρο 1300 μέτρων και αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη διασχίζει ένα μονοπάτι πνιγμένος στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό με τα νερά να πέφτουν από ύψος 60 μέτρων περίπου. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση στα νερά του Λειβαδίτη λούζοντας νεράιδες. Τον χειμώνα τα νερά του καταρράκτη παγώνουν δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο ενώ όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης οι πάγοι αρχίζουν να σπάνε.

Ορεινή Ξάνθη

2. Ιαματικές πηγές στις Θέρμες

Η ορεινή Ξάνθη διαθέτει και μια μοναδική… λουτρόπολη. Πρόκειται για τις Θέρμες με τις ιαματικές πηγές της περιοχής να προσελκύουν δεκάδες επισκέπτες κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες. Το χωρίο βρίσκεται μια ανάσα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώ ιστορικά είναι γνωστό για τον Μίθρα, μια περσινή θεότητα (θεός του ήλιου) που λατρευόταν στην περιοχή. Μάλιστα, στις Θέρμες υπάρχει και το ανάγλυφο του Μίθρα λαξευμένο πάνω σε ένα βράχο.

Ορεινή Ξάνθη

3. Η γραφική Κοττάνη

Από τη λίστα με τα ορεινά αξιοθέατα της Ξάνθης δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η Κοττάνη. Ένα μικρό γραφικό χωρίο στο οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει τη φύση και να περιπλανηθεί σε ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλη εποχή. Οι οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός ενώ αρκετά από τα σπίτια της περιοχής είναι πολύ παλιά, ίσως και 300 ετών σύμφωνα με περιγραφές. Στην Κοττάνη μπορεί κανείς να απολαύσει και πεζοπορικές διαδρομές στην ορεινή Ξάνθη, με την πλούσια βλάστηση να δημιουργεί ένα μαγευτικό τοπίο.

Ορεινή Ξάνθη

3. Η ορεινή Σταυρούπολη

Η Χώρα των αρχαίων Διών, η Σταυρούπολη αποτελεί ακόμη έναν ιδανικό προορισμό στην ορεινή Ξάνθη. Πρόκειται για έναν γραφικό, παραδοσιακό ορεινό οικισμό που αποτελεί επίσης πόλο έλξης επισκεπτών καθώς συνδυάζει πλούσια φυσική ομορφιά με γραφική αρχιτεκτονική κτιρίων, παραδοσιακούς φούρνους και σοκάκια που θυμίζουν μια άλλη – ξεχασμένη – εποχή. Στο χωριό σώζονται καλοδιατηρημένα κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα. Τα κτίρια αυτά ήταν διώροφα, λιθόκτιστα, είχαν εξοχές στηριγμένες σε ξύλινους δοκούς, ενώ υπάρχουν κτίρια με νεοκλασικές επιρροές.

Ορεινή Ξάνθη

5. Το παρατηρητήριο του Νέστου

Μερικά μόλις χιλιόμετρα από τους Τοξότες συναντά κανείς το παρατηρητήριο του Νέστου, ένα ιδανικό σημείο για να απολαύσει τον ποταμό που διασχίζει την Ξάνθη. Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Νέστου είναι οι μαίανδροί του. Ο ποταμός ελίσσεται σαν φίδι στα λεγόμενα Στενά του Νέστου, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό που μπορεί κανείς να το απολαύσει από το παρατηρητήριο. Η θέα που προσφέρει το παρατηρητήριο δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα