Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

5 βιβλία που έγραψαν Ξανθιώτες και αξίζει να διαβάσεις

Κοινοποίηση

Vivlia

Μια λίστα με πέντε βιβλία τα οποία έγραψαν πρόσφατα συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Ξάνθη παρουσιάζει το XanthiNea.gr. Πρόκειται για διαφορετικά μεταξύ τους έργα, τα οποία ωστόσο έχουν ήδη ξεχωρίσει και έχουν αποκτήσει το δικό τους κοινό. Η Ξάνθη φημίζεται για τους συγγραφείς της που έχουν κατά το παρελθόν επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ αρκετοί εξ’ αυτών ζουν και εργάζονται στην πόλη καταφέρνοντας να διακριθούν πανελλαδικά για το έργο τους. 

Sklires Alitheies

1. Σκληρές Αλήθειες – Ηλίας Μωραΐτης 

Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει μια ιστορία μυθοπλασίας; Noέμβριος 2015, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της, η νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου θα παραλάβει και ένα βιβλίο. Στις σελίδες του κρύβονται όλα τα μυστικά που η μητέρα της δεν τόλμησε ποτέ να της φανερώσει όσο ζούσε· μυστικά μιας ζωής που τη σημάδεψαν ασίγαστα πάθη, λυσσαλέοι έρωτες και ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Μέσα από την πένα του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη, ενός άντρα που γνώρισε τη Θεοδώρα Μάρκου όσο λίγοι και τη μίσησε όσο κανένας άλλος, η Αγνή θα βρεθεί στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και στα χρόνια της νιότης της μητέρας της. Όταν η μυστηριώδης ιστορία φτάσει στο τέλος της, το ταξίδι στην Ελλάδα θα φαντάζει επιτακτικό. Με την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος οι σκοτεινοί ήρωες του βιβλίου θα αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Μα όταν οι αλήθειες που φωλιάζουν μέσα σε μια θανάσιμη ιστορία είναι περισσότερες από τους μύθους, τότε οι ανατροπές αποδεικνύονται ολέθριες…

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός 

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ γεννήθηκε το 1981 στη Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτή τη στιγμή ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Έχει τιμηθεί με έπαινο από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στον διαγωνισμό ποίησης 2014. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.

Vivlio Karakasidou

2. Το αίνιγμα της σιωπής – Ιωάννα Καρακασίδου

Το καλοκαίρι του 1925 η Ευγενία ταξιδεύει με κρουαζιερόπλοιο από την Αγγλία στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί της συνταξιδεύει η θεία του συζύγου της, η περιβόητη Λαίδη Ράμσφορντ. Τα πάντα προμηνύουν ένα ήσυχο και ευχάριστο καλοκαίρι. Όταν όμως εκδηλώνεται μια σοβαρή μηχανική βλάβη στο πλοίο, ο καπετάνιος αναγκάζεται να τους οδηγήσει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι, στον Μούδρο της Λήμνου.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στο Λευκό Νησί του Ηφαίστου, περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Απροσδόκητες εξαφανίσεις, θάνατοι, μαγικές παραδόσεις, σεληνιακές θεότητες που αναδύονται από τους ωκεανούς της ιστορίας, πανάρχαιοι θρύλοι που ξυπνούν και απαιτούν κάποια λογική εξήγηση, ίντριγκες και μικροσυμφέροντα της μικρής τοπικής κοινωνίας, όλα πλέκονται αξεδιάλυτα μεταξύ τους, μέχρι να δοθεί η οριστική λύση του μυστηρίου. Και στο κέντρο αυτού του συναρπαστικού ψηφιδωτού ένας απρόσμενος έρωτας.

Ένα πάθος που ανατρέπει όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για την κεντρική ηρωίδα και που κανείς δε γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει. Έσκυψα λίγο περισσότερο πάνω από τους αγριεμένους θάμνους της ακονιζιάς στον φράχτη και τότε συνέβη το αναπάντεχο, το τρομακτικότερο όλων ως εκείνη τη στιγμή. Από το ανοιχτό παράθυρο δίπλα στην πόρτα πρόβαλε απότομα το κεφάλι της γριάς, παίρνοντας ένα βλοσυρό, σατανικό ύφος. Τα απύθμενα μαύρα μάτια της καρφώθηκαν με κακία στα δικά μου κι εγώ οπισθοχώρησα έντρομη. Ήμουν ανεπιθύμητη και το χειρότερο, μου έδινε την εντύπωση πως γνώριζε από την αρχή ότι την ακολουθούσα.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνης 

Η Ιωάννα Καρακασίδου γεννήθηκε το 1981 στην Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται στην Ξάνθη ως φιλόλογος και καθηγήτρια αγγλικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, ερευνά και γράφει. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει αγγλική λογοτεχνία και ασχολείται με τη συλλογή παλιών και ξεχασμένων συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

O filos mou o nteino

3. Ο φίλος μου ο Ντείνο – Όλγα Χαροπούλου

Ο φίλος μου ο Ντείνο Η Μαριάννα είναι ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει σε ένα χωριό, κοντά σε μία λίμνη. Δεν έχει άλλα αδέρφια ούτε άλλα παιδιά για να παίζει μαζί τους. Έτσι, έχει μια μεγάλη επιθυμία: να αποκτήσει έναν φίλο. Αυτή η επιθυμία της είναι τόσο μεγάλη, που κάποια στιγμή συμβαίνει κάτι αναπάντεχο.

Εκεί κοντά στη λίμνη, μέσα από μια πέτρα-αυγό, βγαίνει ένα μικρό δεινοσαυράκι που την ακολουθεί σε κάθε της βήμα και γίνεται ο φίλος της. Η απίστευτη είδηση φτάνει και στα διπλανά χωριά και όλοι θέλουν να δουν το δεινοσαυράκι. Να το δουν με τα ίδια τους τα μάτια και να φωτογραφίσουν αυτό το ζώο, που κανονικά έχει εξαφανιστεί πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Για τελευταία φορά, πριν ξεκινήσει το σχολείο, κατεβαίνει η Μαριάννα με το δεινοσαυράκι στη λίμνη και εκεί γίνεται πάλι κάτι τελείως αναπάντεχο. Το παραμύθι της Αγγελίνας Ο κύριος Χαράλαμπος είναι υπάλληλος του Δασαρχείου και η δουλειά του είναι να φυλάει το δάσος. Ζει μόνος του, μακριά από το δικό του χωριό. Δεν έχει δική του οικογένεια και στο μέρος που ζει, δεν έχει άλλους φίλους, παρά μόνο τα ζώα του δάσους. Συνομιλεί μαζί τους και εκείνα τον καταλαβαίνουν. Κάποτε βγήκε στη σύνταξη και γύρισε στο χωριό του. Εκεί έκανε τη Φάρμα των Ζώων. Μάζεψε όλα τα ζώα του δάσους που γνώριζε στο μεγάλο οικόπεδο που αγόρασε και όλα είχαν το δικό τους σπιτάκι. Είχε και γάτες, κότες και ένα γαϊδουράκι. Ακόμη και μια αρκούδα ζούσε στη Φάρμα των Ζώων. Ζούσαν, όμως, όλα τα ζώα αγαπημένα μεταξύ τους;

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

Η Όλγα Χαιροπούλου γεννήθηκε στην Ξάνθη και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στον Λειβαδίτη, ένα πανέμορφο χωριό στα ορεινά του νομού. Σπούδασε Γεωλογία – Παλαιοντολογία στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ενώ απέκτησε και τον επαγγελματικό τίτλο της “εκτιμήτριας έγχρωμων πολύτιμων λίθων”. Το 1990 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Ξάνθη, όπου αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο ορυκτών, πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων, ενώ το 2001 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός μέσω ΑΣΕΠ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της απόσπασής της στο Γυμνάσιο Νυρεμβέργης ασχολήθηκε με τη συγγραφή παιδικών ιστοριών – παραμυθιών και με τη ζωγραφική. Έχει συνεργαστεί ως ραδιοφωνική παραγωγός στο δημοτικό ραδιόφωνο της Ξάνθης για την εκπομπή περιβαλλοντικού περιεχομένου “Η Γη μας είναι ωραία”. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα στον τοπικό Τύπο, ενώ η συμμετοχή της σε διάφορους συλλόγους αποτυπώνει το ενδιαφέρον της για τα κοινά και την πολιτισμική παράδοση της Ξάνθης, όπου ζει και εργάζεται. Είναι παντρεμένη με τον Λάζαρο Χαιρόπουλο και έχουν αποκτήσει δύο κόρες.

Agioi Tipota

4. Άγιοι Τίποτα – Κωνσταντίνος Κέλλης

“Ονειρεύεσαι τους νεκρούς, αγάπη μου;” “Τους βλέπω μπροστά μου, μαμά”.
Σ’ ένα παλιό αρχοντικό της Ξάνθης, η Ηλιάνα Αχτάρη φροντίζει την ετοιμοθάνατη μάνα της. Σε μια καφετέρια της Κομοτηνής, ο Στέφανος Αργυρίου νιώθει την ένταση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.
Δυο άνθρωποι διαφορετικοί που θα συναντηθούν στο βαγόνι ενός άδειου τραίνου και θα βυθιστούν σ’ έναν εφιάλτη που μυρίζει λιβάνι, χιόνι και αίμα.

Ένα αλλόκοσμο μέρος τους καλεί, ψηλά στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Ένα μέρος αρχαίο, όπου τα κεριά καίνε μπροστά από Αγίους δίχως ονόματα και πρόσωπα. Ένα μέρος όπου ο Θάνατος περιδιαβαίνει με ανοιχτά σαγόνια. Η ελληνική επαρχία γίνεται ο καμβάς για ένα μυθιστόρημα λαογραφικού τρόμου και φαντασίας που θα σας συναρπάσει.

Μια ιστορία απώλειας και αγάπης, ένα βιβλίο για το θάνατο και τη ζωή μαζί, από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ “Η σκιά στο σπίτι” και “Νεκρή γραμμή”. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Αναμφισβήτητα η πιο ταλαντούχα ελληνική φωνή του σύγχρονου τρόμου”. (Δημήτρης Σίμος, συγγραφέας)
“Ο Κέλλης δεν είναι απλά ένας συγγραφέας της λογοτεχνίας τρόμου. Είναι το ίδιο το είδος της λογοτεχνίας τρόμου στην Ελλάδα”. (Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας)

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell 

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1985 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο όπου έκανε μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Ασχολείται με τη συγγραφή ιστοριών τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας. Ζει κι εργάζεται στη Σουηδία ως καθηγητής αγγλικών. Οι «Άγιοι Τίποτα» είναι το τέταρτο βιβλίο του. Άλλα έργα του: «Το φως μέσα μου: δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες» (διηγήματα, Momentum, 2013), «Νεκρή γραμμή» (μυθιστόρημα, Κλειδάριθμος, 2014), «Η σκιά στο σπίτι» (μυθιστόρημα, Κέδρος 2016). 

To xeno vlemma

5. Το Ξένο Βλέμμα – Ανδρέου, Ελένη Γ.

Βερολίνο, 2007: Η πόλη, αρκετά χρόνια μετά την επανένωσή της, συνεχίζει να ζει σε έντονους ρυθμούς αλλαγών. Το Ξένο Βλέμμα της Ελένης Ανδρέου επιχειρεί μία προσωπική ανάγνωση του «βιβλίου της πόλης». Παρακολουθώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα σε συνάφεια με το ιστορικό παρελθόν, προσπαθεί να κατανοήσει τις συνθήκες, τις καταστάσεις, τα γεγονότα, ατομικά και συλλογικά, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εικόνας του. Μιας εικόνας πρωτεϊκής, που μαγνητίζει, συναρπάζει και γοητεύει «σα να πρόκειται για ένα ζοφερό θρίλερ που αφορά μια πόλη μεφιστοφελική με συνεχείς μεταμορφώσεις, σε μία διαρκώς ανανεούμενη παρτίδα ανάμεσα στο καλό και στο κακό, με αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του παιχνιδιού το κακό…».

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σήμα Εκδοτική 

Η Ελένη Γ. Ανδρέου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Dillingen. Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι αποσπασμένη σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα