Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρεώσεις τραπεζών: Πώς επιβαρύνονται οι καταναλωτές

Κοινοποίηση

Trapeza

Συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στις χρεώσεις των τραπεζών σε μια σειρά συναλλαγών, καθώς και στα εναλλακτικά δίκτυα και τις κάρτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του «Economist» το βράδυ της Τετάρτης είπε ότι «θα συζητήσουμε (με τις τράπεζες) και πώς θα αντιμετωπισθούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα, να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει απλώς την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη». «Θα τα συζητήσουμε αυτά καλή τη πίστει και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις αμοιβαία αποδεκτές» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Την αντίδρασή τους για τις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών έχουν εκφράσει επίσης πολιτικά κόμματα, φορείς της αγοράς και επιμελητήρια.

Πού επιβάλλονται χρεώσεις

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζάς τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας) είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με τη νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Οι θέσεις των τραπεζών

Από την πλευρά τους όπως ανέφεραν και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη τραπεζών σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του ετήσιου τραπεζικού συνεδρίου της ΕΕΔΕ για τη διαχείριση κινδύνων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι χρεώσεις και οι προμήθειες αυτές επιβάλλονται, προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν μέρος των πολύ μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούν στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού που θα ανέλθει και θα ξεπεράσει το ένα δις ευρώ στην τριετία μέχρι το 2021. Επίσης διότι εναλλακτικά δίκτυα όπως τα ΑΤΜ έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας (διαχειριστικό κόστος). Προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές και κερδοφόρο και να μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία θα πρέπει να βρει και νέες πηγές εσόδων, επισημάνθηκε από διοικητικά στελέχη από το βήμα του συνεδρίου της ΕΕΔΕ.

Τα στελέχη των τραπεζών αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει υπάρξει κοινή γραμμή και συνεννόηση στις πρόσφατες νέες χρεώσεις, επισημαίνοντας ότι οι προμήθειες και οι χρεώσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάμεσα στις τράπεζες και κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καν σε όλες τις τράπεζες.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι κάποιες προμήθειες συνδέονται με την γενικότερη σχέση του πελάτη με την τράπεζά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ετήσια συνδρομή των 30 περίπου ευρώ που επιβάλλεται από κάποιες τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Για παράδειγμα σε πελάτες που διατηρούν μισθοδοτικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα δεν επιβάλλεται αυτή η προμήθεια. Επίσης σε πελάτες που κάνουν χρήση της κάρτας τους δίνεται η δυνατότητα αντιλογισμού με μια αίτηση, ώστε να πάρουν πίσω την χρέωση των 30 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τραπεζικά στελέχη σε συζητήσεις που είχαν με δημοσιογράφους επισημαίνουν ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες για μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα των προμηθειών προς όφελος όλων των πλευρών.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα