Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει «μ»;

Κοινοποίηση

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι πως ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που δεν γράφεται με «μ», συγκριτικά με τους τρεις άλλους… διπλανούς του, τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Εμείς έχουμε δανειστεί το ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο αρχικά είχε 10 μήνες, καθώς απουσίαζαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, που προστέθηκαν αργότερα. Επομένως, το ημερολόγιο ξεκινούσε από τον Μάρτιο.

Οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα θεών και οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, δηλ. ο Quintilis ήταν ο πέμπτος, ο Sextilis ήταν ο έκτος κ.ο.κ. Αργότερα ο πέμπτος και ο έκτος μήνας αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο. Οπότε είχαμε:

Martius (στον Άρη)
Aprilis (στην Αφροδίτη)
Maius (στη Μαία)
Junius (στην Ήρα)
Quintilis (πέμπτος)
Sextilis (έκτος)
September (έβδομος)
October (όγδοος)
November (ένατος)
December (δέκατος)

Οπότε όπως βλέπουμε ο έβδομος μήνας λεγόταν September από το septem (εφτά), ο όγδοος μήνας ονομάστηκε October από το octo (οκτώ), ο ένατος ήταν ο November από το novem (εννιά) και τέλος δέκατος και τελευταίος ήταν ο December από το decem (δέκα). Έτσι, αφού ο Οκτώβριος δεν είχε «μ» στα Λατινικά (October), δεν έχει ούτε στα Ελληνικά.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα