Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

VAR: Τι έχει φέρει έως τώρα ο…«Μεγάλος Αδερφός» του ποδοσφαίρου

Κοινοποίηση

Το VAR (Video Assistant Referee) αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν ερθεί ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την εγκατάστασή του να είναι για πολύ καιρό δυσεπίλυτο πρόβλημα για τις επαγγελματικές ομάδες και την Πολιτεία.

Από τις πρώτες πέντε αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Super League 1, φαίνεται πως η λέξη που έχει γίνει…viral είναι το VAR, το οποίο το συνοδεύουν λάθη και ευτράπελα αλλά και, περισσότερες από ποτέ, σωστές αποφάσεις.

Αρχικά, το VAR στην Ελλάδα ήρθε από τις αρχές του φετινού πρωταθλήματος, μετά από πολλές προσπάθειες του Γιώργου Βασιλειάδη, πρώην υφυπουργού Αθλητισμού επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, νυν υφυπουργός Αθλητισμού, αποτελεί «σύμμαχο» της λειτουργίας του στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι “το VAR είναι καταπληκτικό εργαλείο, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά”. Συνεπώς, η πολιτική ηγεσία του τόπου, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή, στηρίζουν αυτή την επένδυση, περιμένοντας βελτίωση στη συνολική λειτουργία του πρωταθλήματος, με λιγότερες διαμαρτυρίες απ’ όλες τις ομάδες.

Κάπου εδώ, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η λειτουργία του VAR δεν είναι για να γίνεται κάθε…δέκα λέπτα, όπως συμβαίνει καθ’ υπερβολή σε ορισμένα παιχνίδια στην Ελλάδα. Η χρήση του VAR θα έπρεπε να γίνεται για να αποφασίσει ο διαιτητής αν ένα γκολ πρέπει να μετρήσει, για το αν υπάρχει απευθείας κόκκινη και για το αν υπάρχει πέναλτι σε κάποια φάση.

Η καχυποψία που ζει και βασιλεύει στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας μας, δεν επιτρέπει στους διαιτητές να είναι «άνετοι» στις αποφάσεις τους, με τη χρήση του VAR να γίνεται πολύ συχνά και να αλλοιώνει την εικόνα και τη ροή του παιχνιδιού.

Παρά το ότι το VAR υποτίθεται ότι βοηθά τους διαιτητές λοιπόν στη σωστή λήψη αποφάσεων, δεν λείπουν σε καμία περίπτωση τα παράπονα και τα λάθη, αλλά και τα ευτράπελα. Για αρχή, το παγκόσμιο Viral με τα σουβλάκια στον αγώνα της Λαμίας με τον Παναθηναϊκό στο εναρκτήριο παιχνίδι της σεζόν. Η εξήγηση που δόθηκε από τους υπεύθυνους του VAR, δεν έπεισε και πολύ, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι το VAR «ντεμπούταρε» με άκρως ελληνικό τρόπο στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα της χώρας μας.

Την πρώτη αγωνιστική υπήρξε και το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της σεζόν. Αιτία αποτέλεσε το μακρινό ριπλέι σε μία φάση που ο Αστέρας Τρίπολης ζήτησε πέναλτι στο «Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο διαιτητής, παρά το ότι είδε τη φάση στο Replay, δεν μπόρεσε να έχει κοντινό στιγμιότυπο για να μπορεί να κρίνει με σιγουριά αν οι παίκτες του Αστέρα θα είχαν τη δυνατότητα να ισοφαρίσουν στο 82′ του αγώνα του Φαληρικού Σταδίου.

Στο παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ, ο διαιτητής Σκουλάς ακύρωνε και κατοκύρωνε γκολ με χαρακτηριστική καθυστέρηση, γιατί οι επόπτες έμεναν στη θέση τους περιμένοντας να δώσει τη λύση ο…μεγάλος αδερφός.

Συνέχεια στον «μύλο» της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η καχυποψία του Άρη για τη λειτουργία του VAR στην Τούμπα, ελέω…PAOK TV. Συγκεκριμένα, από τις αρχές της φετινής περιόδου, η ομάδα του ΠΑΟΚ προβάλλει μέσα από το δικό της κανάλι τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας.

Έτσι, οι συμπολίτες έκαναν σειρά ερωτημάτων στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ για τη λειτουργία της εγκατάστασης, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση, να τονίζει ότι ο ΠΑΟΚ συνεργάζεται με ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, συνεπώς δεν επηρέαζε ούτε στο ελάχιστο, τα Replay που (ενδεχομένως) θα ζητούσε ο διαιτητής. Ούτε από αυτό το ντέρμπι έλειψαν φυσικά τα παράπονα για τη διαιτησία του Σιδηρόπουλου.

Εξάλλου, ακόμα και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, υπήρξαν αρκετά ευτράπελα. Ο κ. Ευαγγέλου στη Νέα Σμύρνη είδε VAR για την αποβολή ή όχι ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου για χτύπημα εκτός φάσης σε παίκτη του Παναθηναϊκού, αλλά η πλειοψηφία των φιλάθλων έκρινε λανθασμένη την απόφαση του Αθηναίου ρέφερι.

Στην Ξάνθη, το VAR…χάλασε, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού Ξάνθη – Βόλος να διεξαχθεί χωρίς VAR. Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο Γερμανός διαιτητής Κλοσερ κατάφερε να αφήσει αμφότερες τις ομάδες παραπονεμένες, την μεν ΑΕΚ για το ακυρωθέν γκολ του Μάνταλου για οφσάιντ, τον δε ΠΑΟΚ για το κλέψιμο που οδήγησε στο 2-2 της ΑΕΚ.

Εν κατακλείδι, η λειτουργία του VAR, έχει δημιουργήσει καινούρια ποδοσφαιρικά δρώμενα. Η χρήση του (ή όχι) δημιουργεί παράπονα, αλλοιώνει τον ρυθμό του αγώνα, κάνει την κερκίδα…ανυπόμονη. Όπως σε κάθε καινούριο δεδομένο, έτσι και στο VAR, η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Στόχος όλων είναι να παίρνονται περισσότερες σωστές, κρίσιμες αποφάσεις. Οι πέντε πρώτες αγωνιστικές δείχνουν ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει κανένας χωρίς…παράπονο.

Το VAR ήρθε, οι οπαδοί προσαρμόζονται και οι ομάδες γκρινιάζουν. Ίσως τελικά, να μην έφερε και τόσο νέες συνήθειες αυτή η καινοτομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο…
dikaiologitika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα