Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

aggelies_xanthis

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Στην Ξάνθη ο Αρχιεπίσκοπος για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση

Στην Ξάνθη βρίσκεται από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορ...


Στην Ξάνθη βρίσκεται από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Το απόγευμα παρουσία του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Θεοχάρη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία η επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης.Παρόντες ήταν ακόμη, η υφ. Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων και οργανισμών, εκατοντάδες κληρικοί και λαϊκοί. Μετά την δέηση ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, ενώ ο Μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, κλήρο και λαό και τόνισε πως «δοξάζουμε τον ελευθερωτή των ψυχών. Εκείνον ο οποίος νίκησε τον θάνατο και μας χάρισε την ζωή. Δοξάζουμε και ευχαριστούμε την Παναγία μητέρα Του, την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα στην οποία αποδίδουμε τα ελευθέρια μας. Σήμερα γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ελευθέρου βίου. Η Ελευθερία δεν χαρίζεται σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό. Κερδίζεται με αγώνες και αίμα, αλλά εκείνο που μας διδάσκει η Εκκλησία είναι όχι μόνο να την αποκτήσουμε, αλλά και να μπορούμε να την διαχειριστούμε». Στην συνέχεια με λιτανευτική πομπή και με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος κατευθύνθηκαν προς τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός.

Μετά την δέηση ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, ενώ ο Μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, κλήρο και λαό και τόνισε πως «δοξάζουμε τον ελευθερωτή των ψυχών. Εκείνον ο οποίος νίκησε τον θάνατο και μας χάρισε την ζωή. Δοξάζουμε και ευχαριστούμε την Παναγία μητέρα Του, την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα στην οποία αποδίδουμε τα ελευθέρια μας. Σήμερα γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ελευθέρου βίου. Η Ελευθερία δεν χαρίζεται σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό. Κερδίζεται με αγώνες και αίμα, αλλά εκείνο που μας διδάσκει η Εκκλησία είναι όχι μόνο να την αποκτήσουμε, αλλά και να μπορούμε να την διαχειριστούμε».

Στην συνέχεια με λιτανευτική πομπή και με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος κατευθύνθηκαν προς τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός. Μετά τον εσπερινό ο Μητροπολίτης Ξάνθης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ελευθερία του Αποστόλου Παύλου δεν είναι μία ελευθερία που μας σκλαβώνει στις επιθυμίες του νου, είναι μία ελευθερία υπαρξιακή, του πνεύματος που δεν εξαρτάται από εξωτερικές συνθήκες. Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποδούλωση της πόλης τονίζοντας ότι η Παναγία στήριξε τον λαό και η Ξάνθη καλείται να την ευγνωμονεί. Μίλησε ακόμη για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα εκατό αυτά χρόνια που είναι ελεύθερη η πόλη, ενώ έκανε λόγο για την πολύτιμη συμβολή των Ιεραρχών της Θράκης στην στήριξη του Έθνους και στον αγώνα τους για την επανασύσταση των Μητροπόλεων. Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους τονίζοντας πως αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Θράκη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας για την μετάδοση των Ακολουθιών.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη συγκίνησή του τονίζοντας πως αποδίδουμε τιμή στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση αυτού του τόπου και για όσους εργάστηκαν για την εδραίωση της ελευθερίας στο νέο ελληνικό κράτος. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η παρουσία και ο λόγος της Εκκλησίας μέσα στο σύγχρονο κόσμο δε μπορεί παρά να έχει τρεις στοχεύσεις. Πρώτον να εργαστούμε με όλη μας τη δύναμη για την ενότητα του λαού και αυτό το προσκλητήριο δεν εξαιρεί κανέναν. Η συνεργασία όλων και η περιθωριοποίηση των λίγων που μας χωρίζουν είναι αυτονόητη. Δεύτερον να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως.

Γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση και επαγρύπνηση. Τρίτον να καταδικάσουμε τον εθνοφυλετισμό που ευθύνεται για πολλά βάσανα του λαού μας. Ειδικά ο εθνοφυλετισμός στον Ορθόδοξο χώρο αποτελεί αίρεση. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος της Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του.