Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αναπτυξιακός σχεδιασμός

Κοινοποίηση

Του Αθανασίου Γαλανοπούλου

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της  χώρας.  Έχοντας  να διαχειριστεί  το μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού που ταλανίζει το σύνολο σχεδόν της επικράτειας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο της Ε.Ε. όσο και άλλων περιοχών, η κυβέρνηση καλείται να καταφέρει την ολική ανόρθωση της οικονομίας μας μέσω μιας σειράς νομοθετημάτων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη και θα μας οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Το φορολογικό πλαίσιο πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι αυτό που θα αποτελέσει κριτήριο επιλογής και (μετα)στέγασης επενδύσεων στον τόπο μας. Αποτελεί προαπαιτούμενο κάθε δεύτερης σκέψης για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Λογικοί συντελεστές φορολογίας  θα ζεστάνουν τη μηχανή, δίνοντας τόνωση στο πληγωμένο επιχειρείν και απαλείφοντας πέρα από το γνωστό σε όλους μας κατά την περίοδο της κρίσης brain drain και μια άλλη σημαντική παράμετρο, το business drain.

Ένας γενικότερος ανασχεδιασμός διαδικασιών θα βάλει τέλος σε γραφειοκρατικές και άλλες παθογένειες του παρελθόντος, θα επικεντρώνει στα δυνατά σημεία κάθε περιοχής, αξιοποιώντας τις οικονομικές ευκαιρίες και τις αναδυόμενες τάσεις. Αύξηση της απασχόλησης μέσω επενδύσεων κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, καινοτόμες επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό (σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας), ενέργεια (φυσικό αέριο και γεωθερμία). Πρωτογενής – αγροδιατροφικός τομέας (ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων όπως επίσης και η διαφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου).
Επιπλέον, το τεράστιο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ανάδειξη του μέσα από δράσεις και συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού (με τη συμμετοχή των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού).
Ένας εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. Να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα αυτό που σήμερα αποκαλούμε πρόβλημα! Μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης των αποβλήτων, που λειτουργούν σε προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη εδώ και δεκαετίες, είναι απαραίτητες όσο ποτέ.

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την εθνική και οικονομική μας ανασυγκρότηση η αξιοποίηση των νέων επιστημόνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό να δραστηριοποιηθούν εντός των τειχών, στον κλάδο τους, με εχέγγυα την αξιοκρατία και την αναγνώριση! Μια νέα ψηφιακή εποχή σε σύμπραξη με άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό,
Με κοινή λογική, ρεαλιστικό σχέδιο και εφαρμόσιμες λύσεις η χώρα μπορεί να ανακάμψει!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ  –  ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
MSc ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα