Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων της ενσωμάτωσης της Θράκης

Κοινοποίηση



Mε πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης η περιοδική έκθεση με τίτλο,  «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη»

Τον Μάιο του 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στο Ελληνικό κράτος. Για τον εορτασμό της σπουδαίας επετείου έχουν ήδη προγραμματιστεί από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εθνικής Αμυνας σειρά εκδηλώσεων ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εβρου φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης η περιοδική έκθεση με τίτλο, “Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ένα ταξίδι προσφυγιάς”. Τα εκτιθέμενα αρχαία κομμάτια προέρχονται από την συλλογή του Θρακικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ραιδεστού και αποτελούν κειμήλια που οι κάτοικοι της Ραιδεστού, εγκαταλείποντας την Ανατολική Θράκη το 1922, έφεραν μαζί τους στην νέα τους πατρίδα. Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ως άμεσα σχετιζόμενη με την συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας της ενσωμάτωσης στον ελληνικό κορμό της δυτικής Θράκη, και θα είναι ανοικτή για το κοινό ως το τέλος Μαΐου 2020. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου προτίθεται να διοργανώσει ημερίδα σχετικά με την εποχή και τις μεταμορφώσεις του τοπίου που επήλθε, δεδομένου ότι στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εντοπίζεται η πόλη της Ορεστιάδας, η οποία είναι η μοναδική που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της Θράκης.

Από την πλευρά της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης προγραμματίζει τη διοργάνωση, α)διημερίδας για την Κομοτηνή και την περιοχή της, με έμφαση στις επιστημονικές έρευνες που αφορούν στην ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής και β)περιοδική έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής, το διάστημα από 3 Μαΐου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, με τίτλο, “Εκατό χρόνια ενσωμάτωση της Θράκης-εκατό χρόνια αρχαιολογίας στη Θράκη”. Η έκθεση θα συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό και ιστορικά έγγραφα, ενώ κατά το διάστημα της παρουσίασής της θα πραγματοποιηθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης της Ξάνθης, που συμπληρώθηκαν την 4η Οκτωβρίου 2019, προγραμματίζεται εκδήλωση και έκθεση με φωτογραφίες των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του νομού που αναδείχτηκαν κατά την περίοδο αυτή και θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι θα κληθούν να προσκομίσουν παλιές φωτογραφίες που θα ψηφιοποιηθούν. Όπως ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου θα απευθύνουν πρόσκληση υποβολής αιτημάτων προς επιχορήγηση από τους ενδιαφερόμενους φορείς, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει εγκρίνει σειρά δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του στρατιωτικού μουσείου Κομοτηνής. Διενέργεια ομιλιών με θέμα: α)Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό, β)Ιστορικότητα των κτιρίων του Στρατηγείου της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και του Μουσείου Κομοτηνής πλαισιωμένες από έκθεση φωτογραφικού υλικού και συναυλία της μπάντας της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Επιπρόσθετα, στον χώρο του Μουσείου θα τιμηθούν οι απόγονοι (εφόσον ανευρεθούν) των παρακάτω σημαινόντων προσώπων της τότε εποχής: α)Στρατηγού Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, Διοικητή της Μεραρχίας Σερρών, η οποία απελευθέρωσε την Κομοτηνή στις 14 Μαΐου 1920, β)Στρατηγού Αντουάν Τσαρλς Σαρπύ (AntoineCharlesCharpy), Ανώτατου Ύπατου Αρμοστή, Διοικητή της Διασυμμαχικής Δύναμης με έδρα το Στρατηγείο όπου στεγάζεται σήμερα η 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και ο οποίος παρέδωσε την πόλη στο Στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, γ)Χαρίσιου Βαμβακά, Έλληνα διπλωμάτη, αντιπρόσωπου της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Διασυμμαχική Θράκη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ένωση της Θράκης με την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα