Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ: Περιοδεία στη χτυπημένη από τις πλημμύρες Θάσο

Κοινοποίηση

Την Τρίτη 26/11/2019 ο Δημήτρης Παπατολίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜ-Θ εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στη χτυπημένη από τις πλημμύρες Θάσο.

Στις 9:00 παρευρέθηκε σε σύσκεψη του αγροτικού συλλόγου Θάσου στα Καλύβια Λιμεναρίων στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών. Σε αυτήν αναδείχτηκε από τους συμμετέχοντες κυρίως το ζήτημα της καταστροφής των αγροτικών δρόμων που έχει ως αποτέλεσμα ειδικά οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πάνε στα κοπάδια τους εδώ και μέρες, να μη γνωρίζουν την κατάσταση των ζώων τους.

Στη συνέχεια παραβρέθηκε στις προσπάθειες που γίνονταν για τον έλεγχο της ροής στον «λάκο» των Λιμεναρίων, μια περιοχή που είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα.

Στις 11:00 περιόδευσε στον Ποτό. Οι κάτοικοι ανέδειξαν τις ευθύνες με την κατασκευή μέσα στο ρέμα του βιολογικού του Ποτού – Λιμεναρίων, ένα έργο που πλέον δεν υπάρχει μιας και το νερό το ξήλωσε κυριολεκτικά επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις μας για το έργο αυτό. Εξέφρασε τη συμπαράστασή της ΛΣ στους πληγέντες παρατηρώντας τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Στις 13:30 βρέθηκε στη Ποταμιά και στη συνέχεια στη Σκάλα Ποταμιάς και στην Παναγία. Ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, οδοποιία, σπίτια και διαμερίσματα.

Στις 16:00 στον Λιμένα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου κ.Κυριακίδη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο Δημήτρης Παπατολίδης μεταξύ των άλλων ανέδειξε τα ακόλουθα:

Το φαινόμενο των πλημμυρών δυστυχώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα, μετά τις πυρκαγιές που έγιναν στο νησί, που κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δάσους χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά τη πυρκαγιά.

Οι ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού είναι τεράστιες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των τοπικών στελεχών της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται.

Οι κάτοικοι της Θάσου πληρώνουν ακριβά την αντιλαϊκή  πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ και της επιλογές της ΕΕ που δεν διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών αρδευτικών και άλλων έργων που θα προστάτευαν την περιοχή, θα διευθετούσαν την απορροή, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο.

Δεν είναι τυχαίο που ο προϋπολογισμός του Δήμου Θάσου δεν προβλέπει κανένα καινούργιο αντιπλημμυρικό έργο, ότι στην Περιφέρεια είναι ελάχιστα αυτά τα κονδύλια, ότι στην ΕΕ δεν είναι επιλέξιμα, τα υπολογίζουν όλα με τη λογική κόστους – οφέλους.

Συγκεκριμένα για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές, χρειάζεται  η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Η Λαική Συσπείρωση θεωρεί ότι πρέπει να παρθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα ώστε:

Άμεσα με τη βοήθεια και των μηχανημάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί να αποκατασταθούν οι αγροτικοί δρόμοι ώστε να μην υπάρξει περεταίρω καταστροφή σε ζώα και αγροτικές καλλιέργειες.
Άμεσα από τεχνικά κλιμάκια να γίνει επιθεώρηση και λήψη μέτρων για να προφυλαχτούν οι κατοικίες κοντά στα ρέματα, ειδικά στη περιοχή της Ποταμιάς που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.
Να αποκατασταθούν όλες οι θέσεις ελλιμενισμού των πλοίων.
Να επανασχεδιαστεί ο βιολογικός Ποτού – Λιμεναρίων.
Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα
Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας.
Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών κλπ.
Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές.
Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές
Να τοποθετηθεί αλεξικέραυνο που να προστατεύει την περιοχή Καλύβια Ποτού.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα