Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κοινή διακήρυξη Μητροπολιτών Θράκης και Μουφτήδων κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Κοινοποίηση

Διακήρυξη ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία υπέγραψαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη οι Μητροπολίτες και οι Μουφτήδες της Θράκης, από κοινού με τον πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων, η Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, η γ.γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα και ο γ.γ. Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, εκφράστηκε από το σύνολο των ομιλητών, η ανησυχία για τις διαστάσεις του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως-Τραϊαναουπόλεως και Σαμοθράκης, ‘Ανθιμος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το πρόβλημα των γυναικών στην κοινωνία των ανδρών είναι αλύτρωτο» και ενδεικτική αυτού είναι, όπως είπε, η ποσόστωση των γυναικών, οι οποίες εξακολουθούν να τοποθετούνται σε κάποιες θέσεις μόνο γιατί είναι γυναίκες. Αναφορικά με τη συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο θρησκειών, ανέφερε πως «βάση μας είναι η καλή επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ μας, εξαιτίας της ομαλής συνύπαρξής μας εδώ και 100 χρόνια». Έκανε δε λόγο, για «ένα μοντέλο δικό μας και δοκιμασμένο εδώ στη Θράκη. Ενός κόσμου που και στην πατρίδα μας αρχίζει πλέον να συγκρούεται πολιτισμικά. Έτσι εκλαμβάνουμε εμείς το μεταναστευτικό ζήτημα. Σαν μια σύγκρουση των πολιτισμών, που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί, διαφορετικά ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ήσυχος…».

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, ανέφερε πως η Θράκη αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων για ολόκληρο τον κόσμο, και ότι η σημερινή ημέρα δίνει ένα μήνυμα ότι μπορούν να συνυπάρξουν όταν ο ένας σέβεται τον άλλο. Όπως ανέφερε ο κ. Αθηναγόρας, η υπογραφή της εν λόγω διακήρυξης, ήταν αποτέλεσμα του συνεδρίου για την οικογενειακή βία και τη θέση της γυναίκας υπό το πρίσμα των δύο θρησκειών, του Ισλάμ και του Χριστιανισμού, που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο στην Αλεξανδρούπολη. «Το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχει καμία θρησκευτική δικαιολογία ώστε να ασκείται αυτή η βία, η οποία πάρα πολλές φορές ασκείται στο όνομα κάποιων κοινωνικών ή θρησκευτικών στερεοτύπων. Είναι ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον τα θρησκευτικά στερεότυπα δεν υπάρχουν».

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, Δαμασκηνός σημείωσε ότι η θρησκεία ενώνει τους ανθρώπους με το Θεό και τον άνθρωπο με τον συνάνθρωπό του, δίδοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε από κοινού οποιοδήποτε πρόβλημα. «Πανεπιστήμιο ζωής» χαρακτήρισε τη Θράκη ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, στο οποίο μπορούν να έρθουν, να μαθητεύσουν απ’ όλο τον κόσμο, όσοι θέλουν να μάθουν να συμβιώνουν. Άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα και παιδεία, αλλά έχοντας ως γνώμονα την αγάπη για τον τόπο και τον σεβασμό στον άνθρωπο.

Ο Μουφτής Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά, ευχαριστώντας τους Μητροπολίτες για «την άριστη συνεργασία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διακήρυξης», έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να φθίνει, στις μέρες μας ανθίζει και παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρόκειται για «ένα εν κρυπτώ έγκλημα»… που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες… οι οποίες πρέπει ν’ ανοίξουν και το θέμα να πάψει να θεωρείται ιδιωτική υπόθεση ή ταμπού. Ο κ. Χαμζά, υπογράμμισε πως στο Ισλάμ δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, αντιθέτως «το Ισλάμ προτρέπει τους άνδρες να προσέχουν και να τιμούν τις γυναίκες τους και να μην τις αδικούν, ούτε να καταπατούν τα δικαιώματά τους…Γι’ αυτό καταδικάζουμε όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας, όπως και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Θεωρούμε ότι αποτελεί προσβολή για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, την οποία υπερασπίζεται το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός. Κοινή μας πίστη και πεποίθηση είναι ότι ο άνθρωπος, άνδρες γυναίκες και παιδιά, έχουν την ίδια αξία μπροστά στο Θεό. Εκφράζουμε την επιθυμία μας να εργαστούμε εντατικά όλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαζί, αλλά και ο καθένας με τους πιστούς τους, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπερήφανος για την υπογραφή της διακήρυξης δήλωσε ο Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάζ, χαρακτηρίζοντας «πρότυπο» την αρμονική και ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων «εδώ στην άκρη της Ευρώπης», ενώ ο Μουφτής Ξάνθης, Μπιλάλ Καραχαλήλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με τους Μητροπολίτες της Θράκης, μουσουλμάνοι και χριστιανοί θα συνεχίζουν να ζουν ειρηνικά στην περιοχή. 

«Ντροπή που δεν χωράει στον 21ο αιώνα», χαρακτήρισε την ύπαρξη της ενδοοικογενειακής βίας, στην ομιλία της η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι. Παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος, ανέφερε πως «σήμερα, μία στις τρεις γυναίκες αλλά και μικρά κορίτσια, πέφτουν θύματα, φυσικής ή σεξουαλικής βίας…». Αναφέρθηκε στην έκταση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όπου «τα περιστατικά βίας, εναντίον γυναικών, εμφάνισαν αύξηση κατά 34,5% από το 2014 μέχρι το 2018», όσο και στη Γαλλία, η οποία «εμφανίζει τα περισσότερα κρούσματα γυναικοκτονίας στην Ευρώπη…». 

Η κ. Μητσοτάκη-Γκαμπρόφσκι έκανε λόγο επίσης για τις «διαφορετικές κουλτούρες» που συνοδεύουν τις ροές των μεταναστών. «Η ανάμειξη των πληθυσμών μπορεί να του δίνουν (σ.σ. του φαινομένου) νέες όψεις και το εμπόριο ανθρώπων να το επιτείνει…». Η ίδια χαρακτήρισε «πολύτιμη» τη διακήρυξη, και ένα μεγάλο βήμα προόδου και πολιτισμού, «γιατί μετατρέπουν την Αγία Γραφή και το Κοράνι σε μία μεγάλη αγκαλιά για άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και γιατί στέλνουν ένα μήνυμα στους Έλληνες, πως χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούν να ζουν αρμονικά, χωρίς τη βία να καταδυναστεύει τις οικογένειές τους». Ειδική μνεία έκανε η κ. Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι και στο έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ενεργοποίηση 73 ειδικών υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και συγκρότηση της διεύθυνσης Πρόληψης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας), καθώς και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των δήμων που διαθέτουν ξενώνες φιλοξενίας.

«Βαρύνουσας σημασίας και σημειολογίας» θεώρησε την υπογραφή της διακήρυξης, η γ.γ. Ισότητας, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα, με τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν, μπορεί ν’ αποτελέσει πρότυπο για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο γ.γ. Θρησκευμάτων, υπογράμμισε τον ιστορικό χαρακτήρα της σημερινής ημέρας, «γιατί είναι μια κοινή στάση-διακήρυξη των εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας μας». Διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Πολιτείας, συνίσταται κυρίως στο να καταλάβει αυτός που αισθάνεται αδύναμος, ότι ο νόμος είναι μαζί του – και αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας για την καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και στην «πάρα πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» με προϋποθέσεις να να γίνει ακόμη καλύτερη». Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «για όσα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα