Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στα «σκαριά» ο Δημόσιος Τειρεσίας

Κοινοποίηση

Τα μητρώο οφειλών προς το Δημόσιο, αντίστοιχο με τη βάση τραπεζικών δεδομένων «Τειρεσίας» ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το insider.gr, ο  «Δημόσιος Τειρεσίας» θα αντλεί τα στοιχεία των οφειλετών από το Taxisnet και θα παρέχει εικόνα στις τράπεζες για τις οφειλές των δανειοληπτών προς το Δημόσιο, μαζί με τον Τειρεσία που παρουσιάζει τις «κόκκινες» οφειλές προς τις τράπεζες.Ο λόγος γίνεται για όσους οφειλέτες έχουν λάβει ήδη προστασία βάσει του νόμου Κατσέλη και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Υπολογίζεται ότι αυτή η κατηγορία «κόκκινων οφειλετών» περιλαμβάνει 80.000 φυσικά πρόσωπα και οι τράπεζες εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 1/3 εξ αυτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θυμίζεται ότι οι εν λόγω οφειλέτες έχουν συναινέσει σε άρση του απορρήτου προκειμένου να απολαμβάνουν την προστασία.

Στόχος της Πολιτείας είναι να διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν την «ουρά» του Νόμου Κατσέλη στο μικροσκόπιο και με τη βοήθεια όλων των διαθέσιμων στοιχείων να ξεκαθαρίσουν ποιοι έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία και ποιοι εκμεταλλεύονται την ασυλία του Νόμου. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, οι τράπεζες θα ζητούν από το Δικαστήριο διακοπή της προστασίας και διενέργεια πλειστηριασμού.Τονίζεται ότι η νέα πλατφόρμα, την οποία θα υλοποιήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς τη λειτουργία της εξετάζει ενδελεχώς η νομική ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών για ζητήματα προσωπικών δεδομένων, μεταξύ άλλων.Με τον «Δημόσιο Τειρεσία» θα υπάρχουν διαθέσιμα εκείνα τα εργαλεία που θα «ξεσκεπάζουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με το πάτημα… ενός κουμπιού, θέτοντας τέλος στη γραφειοκρατία και την ανάμειξη πολλών δημόσιων υπηρεσιών για την άντληση μιας συνοπτικής εικόνας χρεών για τους φορολογούμενους/οφειλέτες.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα