Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

5 λόγοι που πρέπει να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο

Κοινοποίηση


Γίνεσαι πιο υπεύθυνος άνθρωπος, σώζεις μια ζωή και κερδίζεις έναν πολύ αφοσιωμένο φίλο 

Τα αδέσποτα ζώα που έχουν κατακλύσει τους δρόμους και τα συναντά κανείς να περιφέρονται πεινασμένα, φοβισμένα και συνήθως άρρωστα σε πόλεις, χωράφια, βουνά και χωριά, αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς. Τη στιγμή που τα περισσότερα κυνοκομεία και οι κρατικές δομές περισυλλογής και φροντίδας αδέσποτων ζώων είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν ανύπαρκτες έννοιες, οι ασυνείδητοι πολίτες που εξακολουθούν να πετούν στον δρόμο τα ζώα τους αυξάνονται διαρκώς. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η τάση να αγοράζουν κάποιοι ζώα συντροφιάς, όπως σκύλους ή γάτες, ξοδεύοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, τη στιγμή που άλλα αδέσποτα ζώα λιμοκτονούν. Η υιοθεσία ενός τέτοιου ζώου δεν είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει μια βαθύτερη ευαισθησία αλλά και επίγνωση της πράξης, ώστε το ζώο που θα υιοθετηθεί να μην καταλήξει πάλι στον δρόμο.

1. Μαθαίνεις την έννοια της υπευθυνότητας

Το να αποκτήσει κανείς ένα ζώο και πολύ περισσότερο να υιοθετήσει κάποιο ταλαιπωρημένο ή ακόμη και ανάπηρο αδέσποτο, είναι μια πράξη μεγάλης υπευθυνότητας. Εκτός από μια καλή πράξη ιδιαίτερης αξίας και ανθρωπιάς, υιοθετώντας ένα αδέσποτο ζώο μαθαίνει κανείς να είναι υπεύθυνος. Να μεριμνά και να φροντίζει για την εκπαίδευση του ζώου αλλά και για την ικανοποίηση των καθημερινών του αναγκών. Γνωρίζοντας ότι ένα έμψυχο ον βασίζει την ύπαρξή του σε εσένα, από την ικανοποίηση των πιο απλών καθημερινών αναγκών μέχρι και τη συναισθητική του κάλυψη, γίνεσαι αυτόματα και ένα άτομο πιο υπεύθυνο που μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά, μοιράζοντας χρόνο, αφοσίωση και αγάπη.

2. Σώζεις μια ζωή

Μαζεύοντας ένα ζώο από τον δρόμο ή ακόμη και από ένα κυνοκομείο δεν κάνεις απλά μια καλή πράξη, ζώσεις μια ζωή. Καθημερινά εκατοντάδες αδέσποτα πεθαίνουν είτε από την πείνα είτε από αρρώστιες στη μέση του δρόμου. Δεν είναι λίγα τα άτυχα αδέσποτα που πέφτουν θύματα τροχαίων και στη συνέχεια εγκαταλείπονται, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο ή σε κάποια πλαγιά ενός βουνού. Κάθε υιοθεσία ενός αδέσποτου σηματοδοτεί αυτόματα και το σώσιμο του. Οι κίνδυνοι για τα ζώα που περιφέρονται στους δρόμους ή ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε απαρχαιωμένα και εγκαταλελειμμένα κυνοκομεία, είναι κυριολεκτικά αναρίθμητοι.

3. Βελτιώνεις τη σωματική σου υγεία

Όλες οι πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο πως οι ιδιοκτήτες ζώων κάνουν μια ζωή που περιλαμβάνει άσκηση. Είτε το θέλεις, είτε όχι, έχοντας στο σπίτι έναν σκύλο θα γυμναστείς! Η καθημερινή βόλτα στο πάρκο για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών ενός ζώου αποτελεί την καλύτερη γυμναστική για τους ιδιοκτήτες. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής αλλά και η πολύωρη και επίπονη (σε πολλές των περιπτώσεων) εργασία δεν αφήνει περιθώρια για άθληση. Η βόλτα με τον σκύλο σου είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες γυμναστικές που μπορείς να κάνεις, δεν κοστίζει καθόλου και φυσικά αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση και καθαρό οξυγόνο.

4. Κερδίζεις έναν φίλο!

Το έχεις σίγουρα διδαχθεί από την Α’ Δημοτικού, και είναι πέρα για πέρα αληθινό: ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Φυσικά η λαϊκή ρήση επεκτείνεται και σε όλα τα άλλα ζώα συντροφιάς τα οποία δείχνουν έμπρακτη και αληθινή αγάπη στους ιδιοκτήτες που τα φροντίζουν. Όταν πρόκειται δε για αδέσποτα ζώα τα οποία μέχρι πρότινος ήταν παρατημένα στους δρόμους, ή γεννήθηκαν έξω και δεν είχαν γνωρίζει ξανά τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτιού και την σπουδαιότητα της φροντίδας, τότε η αγάπη, ο σεβασμός και η αφοσίωση που δείχνουν ξεπερνά κάθε προσδοκία.

5. Σταματάς το εμπόριο ζώων

Κάθε φορά που αγοράζεις ένα ζώο και ξοδεύεις (σε αρκετές περιπτώσεις) μέχρι και έναν μισθό για ένα κουτάβι ράτσας, αυτό που πρακτικά συντηρείς είναι ένα ολόκληρο σύστημα αγοραπωλησίας ζώων. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για βιομηχανική παραγωγή ζώων, άθλιες συνθήκες αναπαραγωγής και κύησης που μόνο τιμητικές δεν είναι για το ανθρώπινο είδος. Τα ζώα αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα ενώ όσο οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν ζώα, τη στιγμή μάλιστα που εκατομμύρια αδέσποτα λιμοκτονούν, το πρόβλημα διογκώνεται.

Εάν σκέφτεσαι πως ήρθε η ώρα να αναλάβεις την ανατροφή ενός ζώου συντροφιάς, τότε σίγουρα η καλύτερη πράξη στην οποία μπορείς να προχωρήσεις είναι υιοθεσία. Τα οφέλη από την υιοθεσία, φιλοξενία και ανατροφή ενός αδέσποτου ζώου είναι αναρίθμητα και όσοι έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια πράξη αλληλεγγύης προς τα άτυχα αυτά ζώα δεν το έχουν μετανιώσει ποτέ.   

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα