Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς να αξιοποιήσεις τα social media για να βρεις δουλειά

Κοινοποίηση


Φτιάξε ένα πιο επαγγελματικό προφίλ και φρόντισε μέσα απ’ αυτό να προωθείς τη δουλειά σου

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από ένας τρόπος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, αποτελούν και ένα ισχυρό όπλο για όσους βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Εκτός από τα πιο επαγγελματικά social media, όπως το Linkedin, και τα παραδοσιακά και πιο ψυχαγωγικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram ή το Twitter μπορούν να σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο να βρεις δουλειά.

Δημιούργησε ένα επαγγελματικό προφίλ 

Στις μέρες μας οι περισσότεροι εργοδότες αλλά και υπεύθυνοι των HR μεγάλων εταιριών τείνουν να αναζητούν το προφίλ των υποψηφίων, που στέλνουν βιογραφικά σημειώματα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μια άτυπη πρακτική την οποία ωστόσο ακολουθούν αρκετοί πλέον, καθώς τα social media αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζητήσεις στοιχεία ενός υποψήφιου εργαζόμενου και να αντλήσεις μια πρώτη εικόνα για το προφίλ του. Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί κάνουν χρήση κάποιας online φόρμας για την υποβολή βιογραφικών, στην οποία οι υποψήφιοι εισέρχονται μέσω των λογαριασμών τους στα social media. Φρόντισε λοιπόν τουλάχιστον ένα από τα προφίλ που χρησιμοποιείς online να έχει έναν τόνο πιο επαγγελματικό, ώστε να μπορείς να το επιστρατεύεις σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Μια πιο επαγγελματική φωτογραφία, λεπτομερείς αναφορές στην επαγγελματική και εκπαιδευτική σου κατάρτιση αλλά και αναρτήσεις από τις οποίες να καταδεικνύεται η εξειδίκευσή σου σε κάποιον τομέα εργασίας ή οι δεξιότητές σου, είναι μόνο μερικά από αυτά που πρέπει να έχει το προφίλ σου. Εάν ασχολείσαι για παράδειγμα με τη γραφιστική, φρόντισε ώστε να ανεβάζεις στο προφίλ σου δείγματα δουλειάς σου, ώστε να προβάλεις τις δεξιότητές σου σε μελλοντικούς εργοδότες.  Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός το επαγγελματικό προφίλ που διατηρείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι δημόσιο, όπως και οι αναρτήσεις σου, ώστε να είναι ορατά από πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες.

Ψάξε δουλειές στα social media 

Πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον ιδανικό και εύκολο τρόπο για να βρεις δουλειά. Κάνε follow σε σελίδες εύρεσης εργασίας ή σελίδες με μικρές αγγελίες ώστε να παρακολουθείς τις αναρτήσεις τους και να έχεις άμεση πρόσβαση σε όλες τις νέες θέσεις που ανοίγουν. Ταυτόχρονα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, σου δίνουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητήσεις θέσεις εργασίας δίπλα σου, και να εκδηλώσεις και αυτόματα το ενδιαφέρον σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το να έχεις ένα σοβαρό και επαγγελματικό προφίλ στα social media με το οποίο θα υποβάλλεις αίτηση για τέτοιες θέσεις είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο.

Ακολούθησε εταιρίες 

Μια άλλη ιδιαίτερα αποτελεσματική πρακτική για αναζήτηση εργασίας online είναι το στοχευμένο follow. Κάνε μια λίστα με εταιρίες στις οποίες θα ήθελες να βρεις δουλειά, ή γνωρίζεις ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, και ακολούθησε τες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθείς άμεσα κάθε τους ανάρτηση και είσαι σε θέση να ενημερώνεσαι άμεσα για κάθε νέα θέση εργασίας που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιριών που ανοίγουν επείγουσες θέσεις εργασίας και προσλαμβάνουν άμεσα άτομα, οπότε οι πιο γρήγοροι βγαίνουν και ευνοημένοι.

Πρόβαλε τον εαυτό σου 

Ένας καλός τρόπος για να αξιοποιήσεις παραγωγικά τα social media στην αναζήτηση νέας εργασίας είναι και η αυτοπροβολή. Μην ξεχνάς πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου δίνουν ένα μεγάλο βήμα, το οποίο μπορείς φυσικά να αξιοποιήσεις και για να βρεις δουλειά. Μοιράσου δείγματα της δουλειάς σου στα social media, σκέψεις ή προβληματισμούς σου και χτίσε ένα καλό networking με επίκεντρο τον εαυτό σου. Το να αποκτήσει κανείς ένα ιδιαίτερα δημοφιλές προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει και σε προτάσεις για νέες θέσεις εργασίας. Εάν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και φροντίσεις ώστε να το προβάλλεις σωστά και να πουλήσεις τον εαυτό σου, τότε σίγουρα θα δεις πόρτες να ανοίγουν και αντί να ψάχνεις για δουλειά θα βρεθούν εργοδότες που θα ψάχνουν εσένα.

https://ergazomenos.gr/
https://mikres-aggelies-ergasias.gr/

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα