Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ασπροπάρης: Ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος πουλιού της Θράκης

Κοινοποίηση

asproparis-thraki



Για τον “ασπροπάρη”, το πιο σπάνιο και απειλούμενο είδος πουλιού της χώρας, που μπορεί κανείς να βρει και στη Θράκη, μίλησε ο Δημήτρης Βαβύλης


Ο Δημήτρης Βαβύλης είναι ορνιθολόγος και τοπικός υπεύθυνος του δικτύου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Ο ασπροπάρης είναι ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μόνος που μεταναστεύει. Φτάνει στην Ελλάδα στα μέσα Μάρτη και φεύγει στις αρχές Σεπτέμβρη.

Είναι το πιο σπάνιο και απειλούμενο είδος πουλιού της χώρας και μπορεί κανείς πλέον να τον δει μόνο στα Μετέωρα, τη Θράκη και στην Ήπειρο στα σύνορα με την Αλβανία.

Το πάλαι ποτέ βασίλειο του ασπροπάρη, τα Μετέωρα, φιλοξενούσαν τη δεκαετία του 80′ πάνω από 50 ζευγάρια του είδους.

Το 2019 είχαν απομείνει στην περιοχή μόνο δυο αρσενικά πουλιά… Κύρια αιτία για την κατάρρευση του πληθυσμού του είδους είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα, κοινώς φόλες, που μπαίνουν παρανόμως στην ύπαιθρο.

Ο Ασπροπάρης ως πτωματοφάγο πουλί τρέφεται από τα δηλητηριασμένα ζώα και δηλητηριάζεται και ο ίδιος δευτερογενώς», τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το 2012 έως και σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Βαβύλη, γίνονται εντατικές προσπάθειες στην περιοχή από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων LIFE («Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», «Ζωή για τον Ασπροπάρη») για να ανασχεθεί η εξαφάνιση του είδους.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα