Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στα Ellinika Hoaxes η κατασκευασμένη είδηση με το χιόνι στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Αντικείμενο μελέτης στα Ellinika Hoaxes έγινε η είδηση με θέμα το χιόνι που έπεσε το 2015 στην Ξάνθη και η οποία ξαφνικά άρχισε να παρουσιάζεται ως σημερινή, το 2020!

Όπως αναφέρθηκε εκτενώς σε ρεπορτάζ του XanthiNea.gr (θυμηθείτε εδώ) πρόκειται για μια παλιά είδηση, με χιουμοριστικό τόνο, η οποία ξεθάφτηκε εχθές και άρχισε να αναπαράγεται από δεκάδες ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων μάλιστα και τοπικές ιστοσελίδες (!). Παρά το γεγονός λοιπόν πως η Ξάνθη δεν είδε ξαφνικά χιόνι, κάποιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναζητήσουν τις φωτογραφίες και το βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ώστε να διαπιστώσουν πως πρόκειται για υλικό του 2015.

Η ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes που ασχολείται με τον εντοπισμό και την επισήμανση Fake News προέβαλε και αυτή τη σειρά της την είδηση, ενημερώνοντας πως πρόκειται για κατασκευασμένο γεγονός που αφορά κάτι που έγινε πριν από 5 χρόνια.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ: 

Η ΕΡΤ μας παρουσίασε εικόνα από το 2015 ως φωτογραφία της ημέρας


Μια φωτογραφία του 2015 έγινε “νέα είδηση” στην ΕΡΤ και σε αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες.


Ισχυρισμός:
Η φωτογραφία της ημέρας είναι από την Ξάνθη. Κάποιος γέμισε την καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου του με χιόνι και πουλάει χιονόμπαλες 0,50€ τη μία.


Συμπέρασμα:
Η φωτογραφία που παρουσίασαν είναι του 2015. Είναι άγνωστο ποιος τοποθέτησε την χάρτινη επιγραφή στο αγροτικό. Δηλαδή, αν το έκανε ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή κάποιος περαστικός για να κάνει πλάκα.


Το είδαμε στην ΕΡΤ, στην εκπομπή “Από τις έξι…”, του Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, και σε πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες όπως: ethnos.gr, protothema.gr, topnews.gr, newsauto.gr, achaianews.gr, zarpanews.gr, metrosport.gr και μέχρι και σε τοπική σελίδα της Ξάνθης, xanthinews.gr



Την ίδια “ξεπαγωμένη” είδηση την είδαμε και στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής στον Alpha»
με τον Τάκη Χατζή, όπως και στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του STAR.


Η φωτογραφία, είχε γίνει viral τον Μάρτιο του 2015, μετά την κακοκαιρία που έπληξε τον νομό Ξάνθης το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Υπάρχει και βίντεο που ανέβηκε στο youtube στις 10 Μαρτίου 2015.


Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην ενημέρωση μέσω του διαδικτύου είναι η αναδημοσίευση παλαιών ειδήσεων από διάφορες ιστοσελίδες και blogs, σαν να πρόκειται για νέες. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτουργούν πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Αντιγράφουν χωρίς κανέναν έλεγχο οποιαδήποτε “είδηση” βρεθεί μπροστά τους, πολλές φορές χωρίς καν να την διαβάσουν. Αρκεί η “είδηση” να δημοσιευθεί σε μία και μόνο ιστοσελίδα, για να ξεκινήσει το γαϊτανάκι των αναδημοσιεύσεων και να προβληθεί και στην τηλεόραση.


Οι ειδήσεις δεν θα πρέπει να είναι μόνο έγκυρες, αλλά και έγκαιρες. Γιατί αν συνεχίσουμε με αυτές τις τακτικές, είναι πολύ πιθανό να δούμε τίτλους που θα αναφέρουν ότι: “Σήμερα τα ξημερώματα, η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο”.
Κι αυτό αληθές θα είναι.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα