Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Kορωναϊός: Σε ετοιμότητα η Ξάνθη – “Βγήκαν” μάσκες

Κοινοποίηση

koronaios-xanthi



Kορωναϊός: Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανό κρούσμα – Κάποιοι κυκλοφορούν με μάσκες 


Σε πλήρη ετοιμότητα φαίνεται πως βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ξάνθη για πιθανή εμφάνιση του κορωναϊού.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έχει λάβει σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα.

Παράλληλα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και όλες οι προβλεπόμενες οδηγίες για τον ιό.

Kορωναϊός: Στη Θεσσαλονίκη πιθανά κρούσματα 

Σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα του ιού στην Ξάνθη, θα μεταφερθούν άμεσα στη Θεσσαλονίκη για νοσηλεία και αντιμετώπιση.

Ήδη την Πέμπτη άλλωστε ένα ύποπτο κρούσμα κορωναϊού στο ΑΧΕΠΑ προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη και σήμανε συναγερμός.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται μεμονωμένα τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο ορισμένοι κάτοικοι να κυκλοφορούν με μάσκες, φοβούμενοι πιθανώς με τα όσα ακούνε για τον ιό.

Προς το παρόν πάντως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας στην περιοχή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα.

Τι είναι ο κορωναϊός

Οι κοροναϊοί είνια μια μεγάλη ομάδα ιών, κοινών μεταξύ ζώων.

Ορισμένοι μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι όχι.

Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι κοροναϊοί σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) νέοι κοροναϊοί εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και αρκετοί κυκλοφορούν μεταξύ ζώων, χωρίς να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους.

Έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν μπορεί να αυξηθεί όσο κυκλοφορούν

Το σημαντικότερο σύμπτωμα των κοροναϊών είναι ο πυρετός, αν και ορισμένοι ασθενείς νιώθουν κόπωση, έχουν ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, συνάχι, και πιθανώς πονοκέφαλο, που μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες.

Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα. Λίγοι ανθρώπινοι κοροναϊοί, πάντως, είναι γνωστοί ως θανατηφόροι.

Κορωναϊός Συμπτώματα 

To Aναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη, που προκαλείται από έναν κοροναϊό που ονομάστηκε Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012.

Τρεις με τέσσερις στους 10 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον MERS κατέληξαν, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.

Το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (SARS) είναι ο άλλος γνωστός κοροναϊός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη σοβαρότερα συμπτώματα, από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι διάρροια, κόπωση, δυσχέρεια στην αναπνοή, προβλήματα στα νεφρά.

Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς το ποσοστό θνησιμότητας του SARS κυμαινόταν από 0-50% των κρουσμάτων, με τους ηλικιωμένους να είναι πιο ευάλωτοι.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα