Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με συρματόβουρτσα κατέστρεψαν βραχογραφίες 3.500 χρόνων στο Παγγαίο

Κοινοποίηση



Οι περισσότεροι έχουμε δει και διαβάσει κατά καιρούς για την ανακάλυψη, σε διάφορα σημεία του κόσμου, εντυπωσιακών βραχογραφιών που αναπαριστούν πρωτόγονες σκηνές κυνηγιού, μορφές ζώων, ανθρώπων κτλ.

Πριν από 2,5 χρόνια είχαμε αναφερθεί, μέσα από το Kavala Portal, στις περίφημες βραχογραφίες (ή ακιδογραφήματα) του Παγγαίου, δηλ. σε μια σειρά σχεδίων σκαλισμένων πάνω σε γρανίτη ή ασβεστόλιθο,

τα οποία μπορεί κανείς να δει διάσπαρτα σε μια περιοχή περίπου 300 μέτρα νότια του Παλιού Χορτοκοπίου (το οποίο, ως γνωστόν, εγκαταλείφθηκε κατά την δεκαετία του 50, με τους κατοίκους του να εγκαθίστανται στο Νέο Χορτοκόπι).

Εικάζεται ότι οι παλαιότερες εξ αυτών ανάγονται στην όψιμη εποχή του χαλκού (περί την 3η χιλιετία π.Χ.), ενώ οι νεότερες φθάνουν μέχρι και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.

Απεικονίζονται στιγμές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή (Θράκες στην καταγωγή), με έμφαση στο κυνήγι και στην σχεδίαση κυνηγών και ζώων όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι, αλεπούδες και σκύλοι.

Οι βραχογραφίες αυτές είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφύλακτες και απροστάτευτες, καθώς αν και ανακαλύφθηκαν περί το 1966 (από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο) δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική μελέτη, ούτε καν κάποια προσπάθεια για την καταγραφή τους!

Έτσι, συχνά-πυκνά οι βραχογραφίες αυτές υφίστανται βανδαλισμούς (έχουν παρατηρηθεί ακόμα και ανατινάξεις) -κατά κανόνα από επίδοξους χρυσοθήρες.

Όπως έγινε και τώρα!

Οι παρακάτω φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα social media από τον δικηγόρο και γνωστό λάτρη της ιστορίας Θόδωρο Λυμπεράκη (ο οποίος, με την σειρά του, τις παρέλαβε από τον γνωστό βοτανολόγο Ιωάννη Ζαλίδα). Όπως μπορείτε να δείτε, κάποιος “ασυνείδητος” χρησιμοποίησε ένα εργαλείο (πιθανόν συρματόβουρτσα) για να ξύσει τον βράχο, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα ένα μεγάλο μέρος της βραχογραφίας!

πηγή kavala-portal.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα