Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέο ασφαλιστικό: Σαρωτικές αλλαγές στο ύψος των εισφορών

Κοινοποίηση



Νέο ασφαλιστικό: Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έως 250 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και έως 200 ευρώ στις επικουρικές.


Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έως 250 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και έως 200 ευρώ στις επικουρικές με αναδρομική ισχύ από 1/10/2019, αλλά και σαρωτικές αλλαγές στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει μεταξύ άλλων το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά οκτώ διαφορετικές παροχές σε συντάξεις και εισφορές που αλλάζουν το τοπίο στον τομέα της ασφάλισης.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

Νέο ασφαλιστικό: Εισφορές

Καθιερώνεται ένα ελεύθερο σύστημα επιλογής εισφορών για τους επαγγελματίες (μέλη εταιρειών πλην ΑΕ, ατομικούς επιχειρηματίες, «μπλοκάκηδες» με πάνω από 2 εργοδότες).

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.

Για τους ασφαλισμένους έως 5 έτη θα προβλέπονται εισφορές κύριας σύνταξης – υγείας 126 ευρώ (συν 10 ευρώ για την ανεργία).

Για όσους έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης, οι κατώτατες εισφορές θα ανέρχονται σε 210 ευρώ (συν 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ) και οι ανώτατες στα 566 ευρώ (10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ).

Συνολικά, οι επαγγελματίες θα μπορούν να επιλέξουν 6 κλιμακούμενες «κλάσεις» εισφορών και θα είναι στο χέρι κάθε ασφαλισμένου να επιλέξει σε ποια θέλει να υπαχθεί.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά θα θεσπιστούν σταθερές εισφορές υγείας (55 ευρώ/μήνα – 66 ευρώ/μήνα), ανεξάρτητες όχι μόνο από το φορολογητέο εισόδημα, αλλά και από τα έτη ασφάλισης.

Συνεπώς θα είναι μόνο οι εισφορές κύριας σύνταξης εκείνες που θα κλιμακώνονται.

Μείωση εισφορών

Μείωση των εισφορών επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά 0,9% από την 1/7/2019.

Κατά 0,5% θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 0,4% θα μειωθούν οι εργατικές εισφορές.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεγαλύτερη (από το 0,9% τον ερχόμενο Ιούλιο) ή ταχύτερη (δηλαδή να έλθει πριν από τον Ιούλιο) μείωση.

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-2023.

Αυξήσεις συντάξεων

Με το νέο ασφαλιστικό θα ωφεληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει µε περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης λόγω αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης (με πάνω από 30 συντάξιμα έτη και με αυξήσεις από 12 έως 252 ευρώ) και 250.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων που είχαν μειώσεις το 2016 για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Οι αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά θα έχουν αφετηρία την 1/10/2019. Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών θα μείνει ίδια, όπως την προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα αυξάνονται οι συντελεστές της ανταποδοτικής – κύριας – σύνταξης από τα 30 έτη και πάνω, ενώ σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης, δεν θα δουν καμία αύξηση στη σύνταξή τους καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει στο 26,37%, όπως είναι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι θα υπάρξει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις και ποιοι όχι και ποιοι θα μειώσουν την προσωπική τους διαφορά.

Νέο ασφαλιστικό: Ψήφιση Νόμου 

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, μετά το Πάσχα, μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019.

Πρόκειται για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.

Οι αυξήσεις των επικουρικών έρχονται αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα